Má ještě Věra Bílá naději? Pokus o návrat romské hvězdy sleduje nový dokument

Poslední naděje Věry Bílé v dokumentu (zdroj: ČT24)

Zaplnila pařížskou Olympii, zpívala pro Billa Clintona v Bílém domě, psaly o ní prestižní deníky. Věra Bílá byla na přelomu tisíciletí fenoménem romské hudby. Pak ovšem přišel pád. Zpěvačka nicméně pořád věří v hudební návrat. Poslední naději Věry Bílé hledá stejnojmenný dokument Davida Vondráčka a Romana Šantúra, který si lze přehrát na iVysílání.

Dokumentarista David Vondráček na sebe upozornil především snímkem Zabíjení po česku (2010) o takzvaných divokých odsunech a bezdomoveckou love story Láska v hrobě (2012). S Věrou Bílou natáčel několikrát, mimo jiné před patnácti lety do pořadu GEN – Galerie elity národa. Díky vzájemné důvěře prý zpěvačka pustila kamery i do svého největšího soukromí.

„Před dvěma lety mi Věra volala, ať přijedu do jedné vesnice u Chebu k frontmanovi kapely Roma Rock ‚Džinovi‘ – Dušanu Čonkovi –, že mi něco předvede,“ popisuje Vondráček vznik nejnovějšího projektu. „Přijel jsem tedy – a byl jsem překvapený. Jednak dosud neznámým rockovým zpěvem Věry a také její spoluprací s kapelou. Věra vypálila rockovou baladu s romskými folklorními prvky. Byl jsem úplně uhranutý tou sugestivitou. Intuitivně jsem tušil, že zde vzniká něco absolutně nového, co by stálo za dokument.“

Chtěla bych poděkovat Davidu Vondráčkovi za to, že o mně natočil velice hezký a pravdivý film. Je to pro mě samozřejmě velice emotivní, protože je tam zaznamenaný třeba i pohřeb mého syna. Také musím říct, že to není žádný chlubivý dokument, ale je založen čistě na pravdě, za kterou se ani trochu nestydím.
Věra Bílá

Cítil prý, že zpěvačka získala nový impulz k životu, který ztratila, když jí zemřel syn a manžel. Navíc se zadlužila a opustila kapelu Kale. Vycouvala z domluvených koncertů, včetně vyprodané Carnegie Hall, a vydělané peníze mizely v hracích automatech. Vše nasvědčovalo tomu, že se na pódia už nevrátí.

„Mám chuť do zpívání. Vím, že jsem starší ženská, ale se srdíčkem,“ říká nicméně Věra Bílá v dokumentu. Spolu s Džinem připravovala album a plánovala velkolepou koncertní šňůru. Nový snímek o její nové životní a hudební etapě přesto nicméně happy endem pro dnes čtyřiašedesátiletou zpěvačku nekončí. Krátce před vydáním společného alba jejího nového kapelníka odvedla policie.

Věra Bílá a Dušan Džino Čonka
Zdroj: ČT

„Vznikl velmi syrový a zároveň nesmírně jímavý příběh o jedné velké naději, která se nakonec velmi nečekaně rozplyne do prázdna a dalšího osamění,“ prozradila kreativní producentka Lenka Poláková.