Co skrývá noc a kocour převlečený za psa? Je třeba si na ně posvítit

Dvě knižní novinky Kateřiny Bažantové (zdroj: ČT24)

Výtvarnice Kateřina Bažantová v autorské knižní novince Případy detektiva Ťopa zavede hlavního hrdinu a s ním i čtenáře do několika světových metropolí. Mimo jiné do Francie, kde její nový příběh o kocourovi, který se převléká za psa, vyšel rovněž. Ve dvou jazykových verzích připravila i další novinku – „světélkující knihu“.

Případy detektiva Ťopa nakreslila Kateřina Bažantová v Paříži, kde už přes šest let žije. Hlavním hrdinou je kocour. „Převléká se ale zásadně za psy, vždy za psa typického pro zemi, v níž vyšetřuje, aby ho nikdo nepoznal,“ prozradila autorka. 

Psí hrdinové ilustrátorku a komiksovou kreslířku, známou pod jménem Ktaiwanita, doprovázejí v podstatě od tvůrčích začátků. V Česku se proslavila jako zakladatelka United Kingdog, tedy takového Spojeného psího království. V tomto projektu mimo jiné na zakázku portrétovala páníčkům jejich psy.

Co skrývají ilustrace

I v další knize, která po francouzštině vychází Kateřině Bažantové česky, je průvodcem buldoček. Ke čtení knihy Co skrývá noc je zapotřebí baterka a tma, po nasvícení totiž malí čtenáři mohou pod běžně viditelnými ilustracemi odkrýt ty skryté. „Sítotiskovou vrstvou je natištěný obrázek, který vidíme, a když se ve tmě nasvítí, uvidíme úplně nový obrázek,“ popisuje Bažantová. 

Jako komiksová autorka v minulosti získala například cenu Muriel za komiks o dalším psím detektivovi Pippovi, jako ilustrátorka byla Akademií science fiction, fantasy a hororu oceněna za nejlepší obálku ke knize Řeky Londýna. Vedle ilustrování knih a dalších zakázek se v současnosti prý věnuje i volné tvorbě a do budoucna chystá výstavu v Českém centru v Paříži.