Czech Press Photo 2018: Poselství truchlící orangutaní matky převážilo Babišův polibek

Vítězem soutěže Czech Press Photo je často snímek reagující na politickou či společenskou událost, která v hodnoceném období hýbala domácím nebo zahraničním děním. Fotografe roku 2018 ale možná překvapivě není příspěvkem k žádné politické kauze nebo svědectvím lidského utrpení. Lukáš Zeman zachytil na Borneu orangutaní matku s umírajícím potomkem. Mezinárodní porota považuje poselství vítězného snímku za aktuální a burcující: Příroda umírá a lidé by se měli začít chovat jako její součást, tedy ochraňovat ji, ne devastovat. K oceněným 24. ročníku patří i dvě reportáže České televize.

Lukáš Zeman – původně vystudovaný informatik, následně majitel reklamního studia a fotoateliéru – vyráží v posledních letech jako volný fotograf na expedice po celém světě. Zaměřuje se na dokumentování života zvířat ve volné přírodě. Borneo si vybral jako jednu z posledních lokací, kde je možné pozorovat orangutany. Na ostrově, kde rozrůstající se palmové plantáže a uhelné doly pohlcují přírodu, žijí tato zvířata v úzkém pruhu původní vegetace v národním parku Tanjung Puting.

Porota o vítězi: „Tento příběh není jen o životě v divočině. Je to příběh o nás všech, o naší budoucnosti a o tom, jak úzce jsme svázaní jeden s druhým a s touto planetou. Na světě, kde žije sedm miliard lidí, se musíme naučit vnímat sami sebe jako součást přírody. Náš osud je spjat s osudem zvířat. Budoucnost přírody je naší budoucností. Příroda nepotřebuje lidi. Lidé potřebují přírodu.“

„Nemají zde dostatek potravy ani životního prostoru, a tak jsou zde v podstatě uvězněna. Samice orangutana z fotografie byla zhruba dvacet metrů před námi. Několik desítek minut jsme pozorovali, jak si přehazuje bezvládné mládě z ruky na ruku a ono nereaguje,“ popisal vznik fotografie Zeman.

Vítěze porotci vybírali mezi šesti tisíci přihlášenými snímky od více než čtyř stovek českých a slovenských autorů. Přesvědčil je globální vzkaz Zemanovy momentky, byť se může zdát překvapivé, že jeho příspěvek nemá „typické“ téma vítězných snímků minulých let.

Loni například zaujal zfanatizovaný chlapec na oslavách hnutí Hizballáh, v předchozích ročnících fotografie roku ukazovaly protesty proti návštěvě čínského prezidenta v Česku, uprchlíky na maďarsko-srbské hranici, dění na Ukrajině nebo obžalovaného Davida Ratha

„Za vítězství fotografie nejvíce bojoval válečný fotograf Joao Silva. Člověk, který od dětství žil v cizí zemi v chudobě jako emigrant, poznal svět drog, později se jako válečný fotograf setkával s utrpením na každém kroku, zažil smrt svých přátel, utrpěl těžké zranění, při kterém přišel o obě nohy, a poté prodělal okolo sedmdesáti operací, posune své hodnoty někam jinam. Myslím, že mu jsou cizí boje mezi politiky o moc, lokální konflikty a přemýšlí více nadčasově a globálně,“ prozradila o rozhodování porotců ředitelka Czech Press Photo Veronika Souralová.

Zemanův snímek je také vítězem kategorie Příroda, věda a životní prostředí v single fotografiích. Mezi sériemi nejvíce oslovil cyklus Zdevastovaný východ – fotografická výpověď Stanislava Krupaře o ochraně životního prostředí na Ukrajině. 

Párky, Rohingové i skoky na lyžích

Politická témata ovládla kategorii Aktualita, kde v samostatných snímcích i v sériích vede premiér Andrej Babiš. Michal Čížek (AFP) zvěčnil jeho děkovný polibek PR manažerovi volební kampaně hnutí ANO.

Slavné políbení premiér vtiskl svému „markeťákovi“ v říjnu 2017, v Aktualitách nicméně mohly soutěžit snímky, které vznikly od začátku října minulého roku do uzávěrky letošního ročníku 30. září. V sériích vedou fotografie Tomáše Benedikoviče (Denník N) z předvolebního Babišova mítinku v Jihlavě, kde byla vrcholem soutěž v pojídání párků. 

Události v kultuře: Vítězové Czech Press Photo 2018 (zdroj: ČT24)

Ocenění byla udělena i v dalších tematických kategoriích. K nejlepším Problémům dnešní doby patří snímek rohingské rodiny, která prchla z Barmy do Bangladéše (autor: Martin Trabalík), a věznice pro mladistvé v Sieře Leone (autor: Pavel Nasadil). Ve sportu se do čela soutěžní tabulky dostaly skoky na lyžích v Lomnici nad Popelkou (autor: Martin Kozák) a mistrovství světa v lezení (autor: Lukáš Bíba, Economia).

Porotci vybírali i nejlepší snímky v sekcích Každodenní život, Umění a kultura, Portrét, Lifestyle a udělovaly se i speciální ceny a byl vybrán držitel Grantu Prahy. Roční tvůrčí stipendium pražského magistrátu na fotografování proměn hlavního města získal Tomáš Vocelka za projekt Pod pražskými věžemi.

Součástí soutěže Czech Press Photo je už poněkolikáté také videosekce. V ní uspěla i dvě videa odvysílaná v pořadu Reportéři ČT: v jednom se Silvie Kleková zabývala hrazením biologické léčby rakoviny, ve druhém Lenka Klicperová a Markéta Kutilová natáčely s manželkami džihádistů v Sýrii.

Vítězné a další práce a videa 24. ročníku se představují od 21. listopadu do 30. ledna na výstavě na Staroměstské radnici.