Migrace zcela ovládla Czech Press Photo. Uspěla také Česká televize

Ocenění Křišťálové oko za Fotografii roku Czech Press Photo 2015 získal fotograf MF Dnes Jan Zátorský za snímek ze série Uprchlíci na maďarsko-srbské hranici, kterou pořídil na hraničním přechodu Röszke Horgoš. Snímek pořízený letos v září získal vedle hlavní ceny také první místo v kategorii Aktualita. V kategorii videa uspěla i Česká televize, Vavřinec Menšl byl oceněn za reportáž Korunová Bedřiška z kriminálu.

Vítězná fotografie zachycuje změť lidských těl, lidé se tlačí a padají přes sebe v zoufalé snaze překonat hranici. Uprchlické téma letos zcela ovládlo kategorie Aktualita i Reportáž, snímky obsadily všechna oceňovaná místa a získaly i dvě čestná uznání.

„Vítězný snímek migrantů chaoticky padajících přes sebe, ve snaze překonat maďarskou hranici, v sobě obsahuje nejen žurnalistickou informaci a symboliku současné uprchlické krize v Evropě, ale je zároveň i vizuálně silným obrazem připomínajícím apokalyptická malířská plátna velkých mistrů,“ ocenila snímek porota.

„Novinářská fotografie roku musí mít silný obsah a musí být silně prezentována. Takže estetická stránka také hraje obrovskou roli,“ říká ředitelka soutěže Daniela Mrázková.

Ceny se budou předávat 15. prosince v Brožíkově síni Staroměstské radnice. Současně se v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice otevře výstava vítězných snímků. Ta je velmi oblíbená, každoročně ji navštíví kolem 40 tisíc lidí.

Korunová Bedřiška z kriminálu

Ve videosekci uspěla také Česká televize, reportér ČT Vavřinec Menšl byl oceněn v kategorii Online feature za reportáž Korunová Bedřiška z kriminálu. Porota ocenila ztvárnění neuvěřitelného a silného příběhu skrytého v naší historii.

Korunová Bedřiška z kriminálu (zdroj: ČT24)

Bedřiška Synková byla v 50. letech odsouzena za vlastizradu, protože vedla skautský oddíl. Ve vězení měla být deset let. Její osud vybudil sochařku Marii Uchytilovou, aby použila její portrét v návrhu nové jednokorunové mince. Shodou okolností se pak mincí platilo až do konce komunistického režimu. Další oceněná videa najdete na webu Czech Press Photo.

Porota letos posoudila 3700 fotografií od 278 autorů z České a Slovenské republiky a udělila v osmi kategoriích vždy po třech cenách a celkem deset čestných uznání. V kategorii videa se účastnilo 38 autorů s celkovým počtem 52 videí.

Loni se mezinárodní porotě nejvíce líbil snímek Filipa Singera z European Pressphoto Agency (EPA) z počátku demonstrací na kyjevském náměstí Majdan. Na fotografii, jež je součástí série s názvem Začátek, Kyjev, Ukrajina, byl zachycen muž se zkrvaveným obličejem a skloněnou hlavou procházející kolem zdi kláštera, na které jsou namalovány zástupy andělů. Ukrajinský konflikt byl tématem, který se vloni opakoval nejčastěji.

Czech Press Photo se koná pravidelně od roku 1995. Soutěží se v několika kategoriích, od loňska se udílí i zvláštní Cena České tiskové kanceláře. Získává ji zpravodajská fotografie, která má výjimečné novinářské kvality: aktuálnost, pohotovost a výstižnost.