Bazén za téměř 2,1 miliardy. Hockney pokořil aukční rekord za dílo žijícího umělce

Obraz Davida Hockneyho pokořil aukční rekord (zdroj: ČT24)

Britský malíř David Hockney drží od čtvrtka aukční rekord, jeho plátno nazvané Portrét umělce (Bazén se dvěma postavami) koupil nový majitel v přepočtu za téměř 2,1 miliardy korun (90,3 milionu dolarů). Dosud nikdo za obraz žijícího umělce v dražbě tolik nezaplatil. Totožnost majitele newyorská aukční síň Christie's nezveřejnila.

Podle Alexe Rottera z oddělení poválečného a současného umění Christie's je vydražený Hockneyho obraz „jedním z největších mistrovských děl moderní doby“. Portrét umělce zobrazuje bazén se dvěma postavami: jednou plavající ve vodě a druhou zamyšlenou a hledící ze břehu. Podle britského deníku The Guardian je stojícím mužem malířův bývalý partner a múza Peter Schlesinger. 

Vyvolávací cena za Portrét umělce byla 18 milionů dolarů. Hranici 50 milionů překročila částka za půl minuty. O obraz nakonec soupeřili dva zájemci po telefonu. Plátno se za rekordní sumu překračující dvě miliardy korun (včetně aukční přirážky) prodalo za devět minut.

Christie's nechtěla prozradit identitu prodávajícího. Podle agentury Bloomberg a serveru Artnet jím byl Joe Lewis, jehož majetek na devizových trzích je odhadován na 5,5 miliardy dolarů, patří mu například londýnský fotbalový klub Tottenham Hotspur a řada nemovitostí. Pátý nejbohatší britský podnikatel vlastní také díla Pabla Picassa, Henriho Matisse a Luciana Freuda.

Dosavadní rekord držel Balloon Dog (Orange) amerického umělce Jeffa Koonse. Socha psa z leštěné nerezové oceli byla v roce 2013 vydražena rovněž v newyorské aukční síni Christie's za 58,4 milionu dolarů (1,3 miliardy dolarů podle současného kurzu).

  • 1. David Hockney (Británie): obraz Portrét umělce (Bazén se dvěma postavami) – 90,3 (2018)
  • 2. Jeff Koons (USA): socha Oranžový balonkový pes – 58,4 (2013)
  • 3. Gerhard Richter (Německo): obraz Abstraktní obraz – 46,3 (2015)
  • 4. Gerhard Richter (Německo): obraz Domplatz, Mailand – 37,1 (2013)
  • 5. Jeff Koons (USA): socha Tulipány – 33,6 (2012)

Držitel nového aukčního rekordu – David Hockney - své prvenství nijak neprožívá. „Ignoruji to,“ vyjádřil se lakonicky. Jednaosmdesátiletý malíř, grafik, scénograf a fotograf patřil k umělcům, kteří v šedesátých letech definovali pop-art. Británie si ho považuje jako jednoho ze svých nejvlivnějších umělců 20. století.