Zemřela diva Montserrat Caballé. Zpívala nejtěžší árie, španělské lidovky i hit Barcelona

Ve věku pětaosmdesáti let po delší nemoci zemřela operní diva Montserrat Caballé. Rodačka z Barcelony zpívala na nejprestižnějších scénách celého světa. Šíře jejího repertoáru sahala od barokních rolí po hrdinky v dílech Richarda Wagnera či Richarda Strausse. Proslulá píseň Barcelona, kterou nazpívala s Freddiem Mercurym, se stala titulní písní olympijských her konaných v katalánském městě v roce 1992.

Montserrat Caballé patřila k nejobdivovanějším umělkyním minulého století. Sopranistka známá svou dokonalou pěveckou technikou s neuvěřitelnými pianissimy v nejvyšších polohách, nádhernou barvou a křehkostí hlasu a schopností dramaticky uhranout publikum ztvárnila desítky rolí operního repertoáru od baroka po moderní muziku.

Slavná sopranistka se narodila 12. dubna 1933 v Barceloně. Se studiem zpěvu začala již v osmi letech, ale přestože platila za jednu z nejnadanějších studentek, na žádnou závratnou kariéru to zpočátku nevypadalo. Ve dvanácti letech dokonce musela opustit školu a začít přispívat do rodinného rozpočtu jako švadlena.

Debutovala v roce 1956 v Basilejské opeře, od roku 1959 do roku 1962 působila v angažmá v Brémách. Hanzovní město si však nedokázala získat, dokonce uvažovala, že se zpěvem skončí. Poté prošla několika dalšími západoevropskými scénami, aniž by na sebe výrazněji upozornila.

Průlomový záskok

Z Montserrat Caballé se nakonec stala hvězda doslova přes noc. V dubnu roku 1965 zaskočila za nemocnou sólistku Marilyn Horneovou v titulní roli koncertního provedení opery Lukrécie v newyorské Carnegie Hall. Obecenstvo, zpočátku chladné, uchvátila. Aplaus trval dvacet pět minut.

Brzy Caballé vyrostla v primadonnu světového charakteru. Nejenže ovládla belcanto a italský repertoár, když excelovala jako Donizettiho Lukrécie, Anna Bolena či Marie Stuartovna, Belliniho Norma, Verdiho Aida, Violetta nebo Luisa Millerová, Pucciniho Tosca, Mimi, Turandot nebo Cio-Cio-San, ale i v rolích vrcholně dramatických, třeba jako Straussova Salome nebo Wagnerova Isolda.

Nevěnovala se však pouze opeře, často na koncertech zpívala španělské lidové písně. Spolupracovala s řeckým hudebníkem Vangelisem. Širšímu publiku je známá duetem Barcelona, který v 80. letech natočila se zpěvákem Freddiem Mercurym z britské rockové kapely Queen. Hit se později stal titulní písní letních olympijských her, které se v Barceloně konaly v roce 1992. 

Caballé se několikrát představila i českým divákům, naposledy před osmi lety na Mezinárodním hudebním festivalu Petra Dvorského na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou. V poslední době už kvůli svému zdraví vystupovala jen sporadicky.

Pohřeb slavné pěvkyně se uskuteční v pondělí ve dvě hodiny odpoledne v krematoriu v barcelonské čtvrti Les Corts. O den dříve v pravé poledne se na témže místě bude konat smuteční shromáždění.