Němý Svatý Václav se znovu ozval. První československý velkofilm byl ve své době propadák

Film Svatý Václav opět zní s původní hudbou (zdroj: ČT24)

První a jediný film o svatém Václavovi z roku 1929 je ve čtvrtek večer výjimečně k vidění na mimořádné projekci ve Smetanově síni Obecního domu. Jeden z posledních němých filmů v historii české kinematografie doprovází živě Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK. Zazní původní hudba Oskara Nedbala a Jaroslava Křičky.

„Hudba celého filmu má žádoucně ušlechtilý a vážný výraz, je diskrétní v barvách a v celku šťastně uhozuje na starobylý, romanticko-legendární tón.“ Tak popisuje hudbu k jednomu z posledních němých filmů a zároveň k prvnímu československému historickému velkofilmu dobový kritik.

Velikost zakázky vyžadovala spolupráci dvou předních skladatelů Oskara Nedbala a Jaroslava Křičky. Jejich kompozice v podání symfonického orchestru doprovázela snímek už při prvních promítáních.

Pak se na notový zápis na osmdesát let zapomnělo. Partituru náhodou objevil historik Viktor Velek v archivu Svatovítské katedrály a s dirigentem Janem Kučerou filmovou hudbu znovu vzkřísili. „Ty party byly neúplné, potrhané, špinavé a hlavně nebylo jasné, na který obraz má hudba jít,“ naznačuje úskalí rekonstrukce skladby Jan Kučera.

Svatý Václav přišel do kin pozdě

Snímek nazvaný prostě Svatý Václav byl ve své době překvapivě propadákem. Přišel až po velkolepých oslavách tisíce let od světcovy smrti a v kinech už navíc běžely ozvučené filmy.

Dočkal se také ideologické kritiky. „Někteří to napadali, že je to příliš náboženské, někteří zase, že to je málo náboženské, že se v tom promítají různé politické vlivy,“ upozorňuje dramaturg orchestru FOK Martin Rudovský.

Svatý Václav je druhým výsledkem partnerské spolupráce orchestru FOK s Národním filmovým archivem po uvedení snímku Obchod na korze. Na programu byl poprvé ve středu, podruhé zazní ve čtvrtek večer.

Na svou dobu velmi nákladné dílo o českém patronovi stálo přes čtyři miliony korun. Čtvrtinu zaplatila tehdejší vláda. Bylo to přitom vůbec poprvé v české historii, kdy film finančně podpořil stát. Stavby hradů na Strahově spolkly 40 vagonů dříví, pro bojové scény v Boubínském pralese zase rekvizitáři vyrobili dva a půl tisíce kopí a štítů.

Svatý Václav režiséra Jana Stanislava Kolára je zatím jediným pokusem, jak život patrona převést na filmové plátno. Za protektorátu sice na objednávku okupantů točil režisér František Čáp Knížete Václava s Karlem Högerem v hlavní roli. Svatováclavskou legendu měl podat podle německého výkladu. Film však nebyl dokončen.

Vydáno pod