Cesta do hlubin Picassovy duše vede přes labyrint vášně a viny

Picassovy grafiky vystavují v Museu Kampa (zdroj: ČT24)

Pablo Picasso ve třicátých letech, v době, kdy se z chudého španělského migranta vyšvihl ke skutečné slávě, vytvořil rozsáhlý grafický cyklus. V Česku je poprvé v kompletní podobě k vidění díky výstavě v pražském Museu Kampa. Pod názvem Vášeň a vina.

Soubor La Suite Vollard čítá sto grafických listů. Picasso ho vytvořil v letech 1930 až 1937 a přirovnával ho k deníku, který zrcadlí jeho životní příběh. Práce jsou rozděleny do několika oddílů.

„Picasso v nich vystupuje v několika podobách, jako řecký sochař Feidiás nebo Minotaurus,“ popisuje kurátorka Martina Vítková. A zatímco série Sochařův ateliér zachycuje klid a pohodu, mytologickou bytost, která má lidské tělo a býčí hlavu, zobrazil Picasso jako ničitele této idyly. 

Celý cyklus slavný umělec vyryl a vyleptal pro obchodníka s obrazy Ambroise Vollarda, jehož také zachytil na třech portrétech. „Byl Picassovým blízkým přítelem. Seznámili se ihned poté, co přijel z Barcelony do Paříže. Pořádal jeho první výstavu v roce 1901, ale přátelé byli už před tím,“ doplnil kurátor Fernando Castro Borrego.

Výstava Pablo Picasso: Vášeň a vina (Museum Kampa)
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Autoři výstavu uspořádali do podoby labyrintu podle jedné z Picassových grafik. „Labyrint je záhada, labyrint je hloubka. Říká se, že tenhle příběh je cestou do Picassovy mysli,“ vysvětlila Martina Vítková.

Podstoupit ji návštěvníci Musea Kampa, kam byl cyklus zapůjčen z Muzea královny Sofie v Madridu, mohou do 20. ledna. Picassova díla doplňují ještě práce dvou českých umělců: kresby Luďka Rathouského a videa Davida Kořínka.