Soundtrack Poděbrady vstupuje do Roku ďábla, upsal se filmovým melodiím

Rozhovor s ředitelem festivalu Michalem Dvořákem (zdroj: ČT24)

Soundtrack Poděbrady potřetí propojuje hudbu a obraz do festivalové show. Přehlídka filmové hudby a multimédií zve mezi 30. srpnem a 3. zářím na program „od klasických orchestrů k rockovým kapelám, od pohádek k videohře, od Kolji k agentovi 007“. Svou cenu na festivalu také udělí Česká televize.

Letošní ročník zahajuje koncert skupiny Čechomor, která připomene melodie z mystifikačního dokumentu Rok ďábla. Petr Zelenka v něm v roce 2002 odhalil „pravdu“ o této kapele a také písničkářích Jarku Nohavicovi a Karlu Plíhalovi.

„S Karlem Holasem z Čechomoru máme na Barrandově vedle sebe studia, takže vím, že s Petrem Zelenkou a Frantou Černým připravuje už měsíc docela velké rošťárny, jsou to velcí recesisti,“ mají se podle ředitele festivalu, hudebníka Michala Dvořáka, návštěvníci úvodního koncertu na co těšit.

Forman, Svěrák, Besson

Soundtrack Poděbrady je nesoutěžním festivalem, uděluje ale několik ocenění za mimořádný přínos filmové hudbě. Letos si ho vysloužili i dva zahraniční hosté: francouzský filmový skladatel Eric Serra a americká violoncellistka Tina Guo.

„Eric Serra je dvorním skladatelem režiséra Luca Bessona. Letos je to třicet let od uvedení jeho prvního velkého filmu Magická hlubina. Zazní i hudba filmů Brutální Nikita a Wasabi nebo bondovky GoldenEye. Tina Guo je sólistkou Hanse Zimmera, teď s ním dokončila dvouleté turné po světě. V Poděbradech hostuje v projektu Vivaldiano,“ upřesnil Michal Dvořák.

Z českých tvůrců si ocenění odnese skladatel Ondřej Soukup, i on pro Poděbrady připravil obrazově-hudební program ze svých filmových melodií, spojených zejména se snímky Jana Svěráka. Další koncerty můžou návštěvníci slyšet v doprovodném programu, zahraje například Aneta Langerová nebo David Koller. 

Připraven je také filmový večer Miloše Formana. „Forman v Poděbradech – stejně jako Václav Havel a Ivan Passer – studovali na místním zámku, kde bylo tenkrát gymnázium,“ připomíná Dvořák souvislost mezi uznávaným filmařem a místem festivalu.

Koncertní podobu dostane na přehlídce i soundtrack k úspěšné počítačové hře Kingdom Come: Deliverance. „A nesmíme zapomenout na program pro děti, tedy pohádky S čerty nejsou žerty a Ať žijí duchové v orchestrálním podání,“ doplnil Dvořák.

ČT hledá nejlepší novou znělku k seriálu Sanitka

Letošní novinkou je Cena ČT. „Každý úspěšný projekt by měl myslet na budoucí generace,“ nepochybuje ředitel festivalu. Smyslem ocenění je totiž pomoci mladým skladatelům prosadit se. „Sám dobře vím, jak je těžké natočit svou první skladbu třeba se symfonickým orchestrem v dobrém studiu, a to vše my vítězi nabízíme,“ vysvětlil Dvořák.

Zadáním prvního ročníku bylo vytvořit autorskou hudbu ke znělce seriálu Sanitka. Z téměř třicítky odevzdaných skladeb porotce nakonec nejvíce zaujala verze Matyáše Vonze.