Mighty Sounds rozbíjí Tábor pro Anti-Flag nebo Royal Republic

Začíná festival Mighty Sounds (zdroj: ČT24)

Začíná čtrnáctý ročník Mighty Sounds. Hudební přehlídka ska, punku, rokenrolu i tvrdších žánrů patří k největším hudebním festivalům svého druhu ve střední Evropě. Letos pořadatelé očekávají, že na letiště Čápův dvůr v Táboře dorazí víc než dvanáct tisíc lidí.

K největším letošním hvězdám patří punkrockoví Anti-Flag, zahrají v neděli na závěr festivalu. Koncertují už třicet let a po celou dobu se snaží bourat mýtus amerického snu. Protestují proti konzumu, rasismu i válce. Například po útocích 11. září kritizovali vpád armády USA do Afghánistánu, některé obchody proto začaly stahovat jejich nahrávky z prodejních pultů. V Česku se ale kapele daří – na Mighty Sounds přijede už potřetí.

Zahrají ale taky Royal Republic. Švédští rockeři politiku a hudbu nemíchají. Sami o sobě říkají, že jiné než veselé melodie psát neumí. „Přijedou třeba i Sick of It All nebo Booze & Glory a celá řada dalších žánrových jmen. Kromě nich máme i mnoho menších interpretů. Po delší době dorazí slovenští Polemic,“ doplnila za organizátory festivalu Markéta Štechová.

Hudba není hluk

Pořadatelé ovšem neřeší jen hudbu. Za taneční zábavu na letišti u Tábora dostali od hygieniků v minulosti opakovaně pokuty za překročení hlukových limitů, v součtu za půl druhého milionu. Nakonec se jich ale zastal Nejvyšší správní soud a došlo i k novelizaci zákona o veřejném zdraví.

„Hudební akce byly z tohoto zákona vyňaty a už nejsou považovány za hluk,“ připomněla Markéta Štechová. „S tím souhlasíme, protože si myslíme, že hudba hluk není. Samozřejmě se snažíme ale pořád vycházet vstříc lidem, kteří bydlí v bezprostředním okolí areálu.“ 

Problémy s hlukem nebo třeba dopad EET řeší i řada dalších tuzemských festivalů. I proto jejich pořadatelé nedávno vytvořili organizaci FESTAS. Ta chce aktivně vstupovat do legislativních procesů nebo pomáhat organizátorům letních akcí při vyjednávání s Ochranným svazem autorským.