Francouzský film: Vášeň v hotelu, vězení v klášteře

Praha - Festival francouzského filmu pokračuje pátým dnem. Kromě etablovaných režisérů představuje i v Česku nemnoho známé talenty. Do Prahy již přijeli režiséři Jérôme Bonnell, který uvedl romantický snímek Chvíle setkání, nebo Guillaume Nicloux, jenž představil film Jeptiška podle románu Denise Diderota. Ústředním tématem je letos především život mladých žen.

Hrdinkou snímku Jeptiška je šestnáctiletá Suzanne, kterou rodina přiměje vstoupit do řádu, ačkoli ona sama to odmítá. V klášteře se musí střetnout s různými podobami svévole církevní hierarchie. Jedna je matka představená, je laskavá, druhá krutá a třetí mladou novicku miluje až příliš. Film byl zařazen do soutěže na letošním Berlinale 2013.

Režisér Guillaume Nicloux byl zatím znám spíše jako autor detektivních příběhů. „Žánr je pro mne záminka, ale vždy se snažím vyprávět o lidských vztazích. Když jsem se dostal ke zpracování osudu dívky z osmnáctého století, tak je to podobné. Je to dobrodružství o tom, jak se mladá dívka snaží uniknout z intelektuálního vězení. Je to v první řadě lidský příběh,“ říká k tomu sám Nicloux.

Režisér Jérôme Bonnell v Praze představil Chvíle setkání: „Můj film vypráví příběh jednoho krátkého pohledu, který si cizí muž a žena vymění ve vlaku a který způsobí to, že se o několik hodin později ocitnou sami v hotelovém pokoji. Snažil jsem se zachytit jejich troufalost a zároveň strach. Je to jednoduše příběh silné vášně a opravdové lásky prožité za jeden den.“

Podívejte se na rozhovory s režiséry:

Bonnellův snímek byl již uveden na festivalu v Karlových Varech v sekci Horizonty. Režisér je navíc odhodlán se do Česka brzy vrátit: „Dokončuji teď nový scénář, snad se mi podaří už v létě točit. Takže doufám, že za dva roky přijedu do Prahy s úplně novým filmem.“

Dnes večer festival navštíví herečka Fatou N’Diaye, která se zúčastní projekce filmů zařazených do Večera krátkých filmů, který proběhne nadvakrát v pondělí a v úterý. Snímek S Molièrem na kole představí ve středu 27. listopadu režisér, scénárista a herec Philippe Le Guay. Do středečního večer trvá celý festival, který se souběžně odehrává v Praze, v Brně a v Českých Budějovicích.

Podívejte se na celý program festivalu.