Tim Robbins se vykoupí z věznice Shawshank i jako host festivalu ve Varech

Na festival ve Varech přijede Tim Robbins a Terry Gilliam (zdroj: ČT24)

Vykoupení z věznice Shawshank se řadí k nejlepším filmům všech dob. I zásluhou jednoho z hlavních herců tohoto vězeňského dramatu Tima Robbinse. Osobně ho budou moci poznat letošní návštěvníci filmového festivalu v Karlových Varech, jehož bude hostem a odkud si odveze Křišťálový globus za přínos světové kinematografii. Ke kolonádám se chystá také už podruhé „Monty Python“ Terry Gilliam nebo američtí seriáloví herci Caleb Landry Jones a Rory Cochrane.

Ve Varech Tim Robbins představí všechno, co umí. V karlovarském městském divadle zahraje se svou kapelou The Rogues Gallery Band, promítne své autorské filmy Bob Robertos a Kolébka ve větru, které režíroval a napsal k nim scénář, a dojde i na slavné Vykoupení z věznice Shawshank. Projekci v letním kině uvede americký herec a filmař osobně. 

Robbins na sebe upozornil ale ještě před rolí, s níž si ho většina diváků spojuje. V první půlce devadesátých let zaujal třeba v černé komedii bratří Coenů Záskok nebo ve filmu režiséra Roberta Altmana Hráč, Robbins se v něm coby pracovník hollywoodského studia dopustí vraždy.

Vězení ale osobně tomuto herci spíše nosí štěstí. Platí to jak pro Vykoupení z věznice Shawshank, kde seděl s Morganem Freemanem, tak snímek Mrtvý muž přichází. V dramatu o sociální pracovnici (Susan Sarandonová) a vrahovi čekajícím na trest smrti (Sean Penn) nehrál, ale napsal k němu scénář a také ho režíroval, což mu přineslo první nominaci na Oscara. Tu za Shawshank nezískal, přestože oscarových nominací (nakonec neproměněných) si film vysloužil sedm.

Pro prestižní sošku si Robbins nakonec došel až díky vedlejší roli v krimipříběhu dalšího točícího herce Clinta Eastwooda Tajemná řeka z roku 2003.

Hosté z Monty Pythonů a Kriminálky Miami

Letošní ročník ohlásil i další hosty. Novozélandská herečka Anna Paquinová, kterou proslavil její herecký debut v romantickém dramatu Piano, doveze Sklenku na rozloučenou. Po dvanácti letech se do Karlových Varů vrátí člen skupiny Monty Python Terry Gilliam. „Pomohla i jeho náklonnost k České republice a Československu. Netají se tím, že mezi jeho vzory patřil Karel Zeman či Jan Švankmajer,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Karel Och. 

Po premiéře v Cannes se chce Gilliam i českému publiku pochlubit svým posledním filmem Muž, který zabil Dona Quijota. Před pár dny režisér prohrál s portugalským producentem spor o práva, uvedení ve Varech by se ale soudní rozhodnutí dotknout nemělo. 

Film Muž, který zabil Dona Quijota
Zdroj: Bioscop

Seriálovým příznivcům určitě nebude neznámá tvář amerického herce Roryho Cochranea, který „pracuje“ pro Kriminálku Miami. Karlovarskému publiku ale chce ale přiblížit western Nepřátelé, v němž v režii Scotta Coopera hrál. Cochraneův krajan a kolega Caleb Landry Jones se objevil v seriálech Městečko Twin Peaks nebo Perníkový táta a loni v oscarových Třech billboardech za Ebbingem. Na festival přijede jako garde k soutěžnímu snímku Do noci

  • Promítačky se v Karlových Varech potřiapadesáté roztočí 29. června. Do skladů je organizátoři uklidí až 7. července.