Skupova Plzeň své herce zase vodí jako loutky

Rozhovor: Pozvánka Jakuba Hory na Skupovu Plzeň (zdroj: ČT24)

Po dvou letech se do západočeské metropole znovu sjely profesionální loutkové soubory, aby připomněly nejlepší inscenace, které za tu dobu vznikly. Festivalový program Skupovy Plzně lze navštívit od 13. do 17. června. Vidět lze pohádky, faustovský příběh nebo krvavou komiksovou jízdu a chybět v něm nebudou ani slavné postavičky loutkoherce, po němž nese přehlídka jméno.

Bienále loutkového a alternativního divadla se koná potřiatřicáté. Zatímco před dvěma lety se dramaturgie zaměřila spíše na alternativní divadlo, letos se věnuje především loutkovým inscenacím, upozorňuje Jakub Hora, ředitel pořádajícího plzeňského Divadla Alfa. 

„Paralelně vedle sebe jsou stále dva trendy, které se vrací a zase ustupují. Jedni tvůrci hledají nové a nové užití loutky, často ji používají jako objekt, do něhož vkládají příběhy, a druhá, konzervativnější skupina stále používá loutku v klasickém slova smyslu, tedy jako prostředek zcizení, nadsázky i animace,“ popsal ve stručnosti Hora současnou podobu tuzemského loutkového divadelnictví. V zahraničí podle něho má ohlas především tradiční loutkářství, s nímž je Česko spojováno, než jeho alternativní podoba. 

V soutěžní části se představí patnáct souborů. Domácí Alfa festival zahájí hudební motorkářskou road movie Tři siláci na silnici. Divadlo bratří Formanů přiveze po evropském turné i na plzeňskou štaci westernové představení Deadtown. Po letech se do soutěže vrací i Divadlo Spejbla a Hurvínka, zaujmout chce noir muzikálem pro dospělé Spejbl a město hříchu.

To nejzajímavější ze svého repertoáru vybral také královéhradecký Drak, liberecké Naivní divadlo, českobudějovické Malé divadlo, pražské Buchty a loutky či Minor. V soutěži se objeví také inscenace slovenských divadel jako připomínka výročí Československa, mimo soutěž zahrají i soubory z Polska nebo Dánska.

Loutkám patří scény v Divadle Alfa, v DEPO2015 a v kulturním prostoru Moving Station. Na další místa pak návštěvníky zavede doprovodný program, kupříkladu v Muzeu loutek si budou moci prohlédnout jednu z nejstarších vyřezávaných loutek Spejbla a Hurvínka. Z Moskvy je zapůjčilo muzeum při divadle Sergeje Obrazcova, jemuž kdysi Josef Skupa loutky věnoval.

Trailer: Deadtown (zdroj: Divadlo Bratří Formanů)