Na chodníku slávy dětských filmových hvězd přibyla dvě nová jména. Dojem kazí zavřené kino

Ivana Andrlová a Maroš Kramár mají svou hvězdu na chodníku slávy před Velkým kinem ve Zlíně (zdroj: ČT24)

Součástí chodníku slávy ve Zlíně jsou dvě nové hvězdy. Pocty se dočkali Ivana Andrlová a Maroš Kramár. Dojem slavnostního aktu ale kazí neutěšená situace Velkého kina, které je už víc než dva roky zavřené a chodník slávy je v tuto chvíli nepřístupný za bytelným plotem.

Největší kinosál v Česku vypadá po dvouleté nečinnosti neutěšeně. Kapacita 1010 míst už neplatí, protože přibližně polovinu sedaček magistrát prodal.

Památkově chráněná budova je součástí baťovské architektury. Musí se tak zachovat dva její základní principy. „Hlavní je ta krabice od bot, jak všichni říkají, původní tvar. A potom elevace hlediště,“ vysvětlil zlínský primátor Miroslav Adámek (STAN).

Záchrana kina spolyká stamiliony, cestu k ní by měla ještě letos otevřít architektonická soutěž. V novém komplexu bude koncertní sál, filmové muzeum, ale hlavně kino. „Když vás tisíc dětí přivítá a zařve Ahoj Honzo, to se nedá prostě nikde nahradit. Takže já doufám a hrozně držím palce,“ řekl herec a moderátor Zlín Film Festivalu Jan Čenský.

Chodník zdobí 29 hvězd

Během Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež bylo Velké kino i tak v centru dění, když byly na chodníku před ním odhaleny dvě nové hvězdy. Jedna nese jméno herečky Ivany Andrlové, druhá slovenského umělce Maroše Kramára.

Společně si zahráli v pohádce Za humny je drak, která baví děti už 36 let od natočení právě v tehdejším Gottwaldově. Andrlová v ní ztvárnila roli Lidušky, Kramár hrál loutnistu Mariana.

„To byla taková doba, neměli jsme celkem žádné starosti, byli jsme mladí. Točili jsme pohádky rádi, protože pohádky byly totálně apolitické,“ řekla Andrlová. Představila se také ve snímcích Princové jsou na draka, Princ a večernice, Co takhle svatba, princi nebo Ať přiletí čáp, královno!

Hvězdy na chodníku letos pořadatelé odhalovali už třináctým rokem, celkem jich je dvacet devět. Program festivalu pokračuje až do 2. června.

Mezi jeho hlavní osobnosti letos patří i italský hudební skladatel a dirigent Andrea Morricone, se kterým se mohli návštěvníci potkat v pondělí na autogramiádě, červeném koberci nebo galavečeru. Tam byl oceněn Zlatým střevíčkem za mimořádný přínos světové kinematografii.

Andrea Morricone na 58. ročníku mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Klapky vynesly peníze pro mladé tvůrce

Tradiční součástí zlínského festivalu je i dražba umělecky ztvárněných filmových klapek. „Letos největší zájem vzbudila klapka Obecná škola autora Maroše Churého, která byla vydražena za mimořádně vysokou cenu 110 tisíc korun, dále klapka Hrej si a nezlob! od Dagmar Dudové za 70 tisíc korun a klapka Rudolf II od Karla Musila za 45 tisíc korun,“ uvedla mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.

Výtěžek z aukce ve výši přesahující 2,3 milionu korun rozdělí Nadační fond FILMTALENT mezi filmové projekty začínajících tvůrců. Ještě před samotnou dražbou bylo možné klapky zhlédnout na několika výstavách v Česku, letos poprvé zavítaly i do sídla Evropského parlamentu v Bruselu.