Chtějí být Open House: 65 pražských budov se už netváří nepřístupně

Historické stavby i současná architektura, kancelářské budovy i paláce, nádraží nebo vily. Šedesát pět pražských staveb a prostorů, které jsou běžně nepřístupné, spojil na víkend 19. a 20. května festival Open House. Návštěvníky nechají nahlédnout do své zajímavé architektury.

„Nabídneme hned několik novinek. Vedle dvou desítek nových budov, které se široké veřejnosti otevřou vůbec poprvé, jsme si pro návštěvníky připravili nově několik tematických okruhů zahrnujících například prvorepublikové budovy, konverze industriálních areálů či naše osobní doporučení,“ uvedla k programu čtvrtého ročníku ředitelka a hlavní produkční festivalu Andrea Šenkyříková.

Z prvorepublikových budov lze vstoupit do Tyršova domu či nechvalně proslulého Petschkova paláce. Za Protektorátu bylo ale lepší se této adrese vyhnout. Právě tam totiž gestapo vyslýchalo a mučilo české odbojáře.

Další totalita - tentokrát komunistická - dala podobu hotelu International. Původně tady měla být ubytovna pro sovětské delegace a vojenské poradce. Proto ta podoba s architekturou Moskvy a její Lomonosovy univerzity.

„Pro letošní ročník Open House se hotel rozhodl zpřístupnit prostory naší věže, kam se běžní hoteloví hosté nedostanou,“ řekla manažerka hotelu International Lenka Příhodová. Pod rudou hvězdou na špici hotelové věže se ubytovávaly i západní hvězdy šoubyznysu. Jako Louis Armstrong v roce 1965.

„Z historických budov by si návštěvníci neměli nechat ujít Clam-Gallasův palác, Pražskou křižovatku, Michnův palác, Libeňský zámek či novorenesanční Schebkův palác. Z budov 20. století stojí jistě za zmínku Kramářova vila, Hotel International Praha ve stylu socialistického realismu či výrazná budova CETIN ze 70. let,“ přidává osobní tipy Andrea Šenkyříková.

Zájemci si také o víkendu mohou vystoupat 570 schodů do věže Ústřední telekomunikační budovy na Žižkově - začátkem osmdesátých let patřila k největším svého druhu v Evropě. Nabízí trochu jiný výhled na Prahu než asi kilometr vzdálená žižkovská věž.

Také je možné si prohlédnout například palác Drn na Národní třídě nebo moderní budovu Greenline na Kačerově, podívat se na proměnu Zátkovy sodovkárny na sídlo reklamní agentury nebo do bývalého pavilonu světové výstavy EXPO 58.

Vybrat si je možné i z doprovodného programu, třeba komentovanou prohlídku města s architektem nebo architektonický workshop. Vybrané objekty nabízejí speciální prohlídky pro neslyšící.

Open House však ani víkendem nekončí - až do října se postupně otevřou vybrané prvorepublikové stavby. Podrobnosti na Openhousepraha.cz.