ČT uvádí: Bůh s námi. Karel Dobrý chystá defenestraci

Před čtyřmi sty lety došlo k vyhození královských místodržících z oken Pražského hradu. Defenestrací začalo české stavovské povstání, které přerostlo v třicetiletou válku, jež zasáhla celou Evropu. Události roku 1618 a jejich následky připomíná hraný film Bůh s námi – od defenestrace k Bílé hoře. Snímek s Karlem Dobrým a Terezou Hofovou v hlavních rolí uvede v televizní premiéře ČT1 v neděli 13. května od 20:15.

Karel Dobrý ztvárnil Jindřicha Matyáše Thurna. Tento hrabě byl jednou z hlavních osobností protihabsburského odboje a iniciátorem pražské defenestrace. 

„V mých očích to byl bohatý kluk, který měl k dispozici hračku v podobě armády,“ říká o Thurnovi Karel Dobrý. „Byl to svým způsobem bonviván, shromažďoval armády a byl jedním z nejbohatších obyvatel Prahy. Byl to takový vojenský hazardér, ale ryzí – nebál se riskovat, a když už za něco kopal, tak to dokopal až do konce.“

Tereza Hofová
Zdroj: ČT

Velký prostor ve filmu dostala také Thurnova manželka Zuzana Alžběta. „Jejich vztah byl velmi rovnocenný. Nicméně nebyli nikdy pár, který by spolu žil každodenním životem. Thurn byl neustále někde na bojišti, ale rád se vracel domů. Zuzana mu byla rádkyní, ale nevměšovala se,“ popisuje svou roli Tereza Hofová.

Vztah mezi Thurnem a jeho ženou je podle režiséra Zdeňka Jiráského, jenž je spolu s Pavlem Kosatíkem také scenáristou snímku, licencí tvůrců. Osobní vztahy a charaktery bylo třeba si domyslet, faktograficky ale chtěli být autoři co nejpřesnější. „Přístup k látce byl podmíněn poctivými rešeršemi, prací s respektovanými historickými prameny a úctou k dobové pravdě,“ upozorňuje Jiráský.

Defenestrace i v dokumentu

Drama Bůh s námi vzniklo v koprodukci s evropskými televizemi ARTE G.E.I.E. a ORF. Souběžně s hraným filmem pak Česká televize vytvořila ještě dokumentární variantu s názvem Defenestrace 1618. Do hraného příběhu v ní vstupují historici a doplňují ho tak o další kontext.

„Největší výzvou bylo natočit plastický obraz nejdůležitějších událostí a vlivů tak, aby divák nebyl zahlcen složitostí problematiky ani ochuzen o komplexní pohled. Pomohlo nám, že jsme od začátku plánovali dva filmy, takže nakonec vznikl jeden silně faktografický dokument a jeden spíše pocitově atmosférický film, který otázky možná více navozuje, než zodpovídá,“ vysvětlil kreativní producent Jan Lekeš.

Dokumentární snímek Defenestrace 1618 odvysílá ČT na podzim k výročí bitvy na Bílé hoře.