Cenu Jiřího Ortena získal Ondřej Macl. Miluje svou babičku víc než mladé dívky

Ondřej Macl zvítězil knihou Miluji svou babičku víc než mladé dívky (zdroj: ČT24)

Cena Jiřího Ortena se letos zamilovala do babičky. Vítězem 31. ročníku literárního ocenění pro autory do třiceti let se stal Ondřej Macl za invenční žánrovou koláž s názvem Miluji svou babičku víc než mladé dívky. Cena byla slavnostně vyhlášena na pražském veletrhu Svět knihy.

Vítězná kniha Miluji svou babičku víc než mladé dívky byla oceněna za „archetyp babičky, zachycený v invenční žánrové koláži, posílený o intelektuální hru“. Kromě laureáta letos odborná porota z dvaceti přihlášených titulů nominovala ještě románový debut Lapači prachu Lucie Faulerové a básnickou sbírku Emmy Kausc Cykly.

Něžný pomník vnukovské lásky

V porotě zasedla básnířka a redaktorka Olga Stehlíková, literární publicista Josef Chuchma, literární teoretik Michal Jareš, redaktor a spisovatel Vratislav Maňák a překladatel a básník Radek Malý.

„Stačí šestadevadesát stran (a devětadvacet let autorského věku), aby se před čtenářem objevil plastický portrét chřadnoucí babičky Márie: Slovenky, jež nikdy neopustila rodnou řeč, a slovenština se tak vpíjí i do vlastního vyprávění; prosté ženy, kterou poučil a vzdělal daleko spíš život, práce u Bati a četba Vlasty než tuzemské školství; především pak oddané katoličky, jíž se vypravěč právě kvůli víře zprvu vzpírá, aby jí nakonec vystavěl něžný pomník vnukovské lásky,“ charakterizuje oceněnou knihu porotce Vratislav Maňák.

„Ocenění si zaslouží už jen sama odvaha volby. Autor se totiž rozhodl bez zástěrek a obezliček tematizovat archetyp, který má nejen v tuzemské literatuře, ale v celé národní kultuře výjimečné, kanonické postavení už víc než sto padesát let,“ pokračuje Maňák.

„O babičce to být nemuselo“

Podle nakladatelství Dauphin, které svazek vydalo, Macl básnicky debutuje na česko-slovenském pomezí. Sepsal při tom až „prevértovské ohlédnutí za ženou, která i největší hrdiny sladce houpala na kolenou, babičkou, babičkou osobní i babičkou archetypální“.

„Textem jsem navázal na diplomovou práci o lásce, s úmyslem učinit její závěry čtenářsky přístupnějšími. O babičce to být nemuselo; její čiperné lišáctví se ale šťastně setkalo s vypravěčovou bezmocí a jeho starou duší. Nechtěným kouzlem knížky je i to, že vzhledem ke staletému výročí vzniku Československa kombinuje češtinu se slovenštinou,“ říká sám autor.

Ondřej Macl
Zdroj: Michaela Říhová/ČTK

Ondřej Macl v současnosti studuje autorské herectví na DAMU. Absolvoval studia srovnávací literatury na Univerzitě Karlově a sociální práci a žurnalistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Živí se jako asistent lidí s mentálním znevýhodněním, příležitostně i jako kritik.

Jeho experimentální juvenilie nazvaná pmmpa vyšla ve zkrácené verzi v Dobré adrese. Kratší literární či esejistické texty publikoval také ve Tvaru, A2, Psím víně, Souvislostech či pro potřeby Českého rozhlasu. Dlouhodobě se věnuje zejména tradici evropské erotiky. Zvítězil v celostátním kole soutěžního klání ve slam poetry 2009.

Součástí výhry je poprvé také měsíční tvůrčí pobyt v Berlíně

Cena Jiřího Ortena je udělována s podporou ministerstva kultury a pražského magistrátu, jehož zástupce předal vítězi šek na 50 tisíc korun. Součástí výhry je poprvé také měsíční tvůrčí residence v Berlíně v září tohoto roku, kterou vítězi zajistilo České literární centrum.

Ocenění se uděluje autorovi prozaického či básnického díla napsaného v českém jazyce, kterému v době vydání díla není více než třicet let, už od roku 1987. Od roku 2009 Cenu Jiřího Ortena organizuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů.

Mezi laureáty patří například Michal Viewegh, Tereza Boučková, Petr Borkovec, Jaroslav Rudiš, Radek Malý, Petra Hůlová, Petra Soukupová, Marek Šindelka nebo Sára Vybíralová. Laureátkou minulého ročníku se stala Zuzana Kultánová s novelou Augustin Zimmermann.