Muzika nestačí. Homola, Cais, Kovács a Vladimir 518 představují své výtvarné dílo

Čtyři muzikanti představují své výtvarné dílo (zdroj: ČT24)

Každý z nich se věnuje jinému hudebnímu žánru a odlišný vkus mají i jako výtvarníci. I přesto Jan Homola, Milan Cais, Norbi Kovács a Vladimir 518 vytvořili společný projekt, který nazvali Four Elements, tedy Čtyři živly. Každý týden jeden z nich představí svoje dílo v pražské DSC Gallery.

Honza Homola (Wohnout), Milan Cais (Tata Bojs), Norbi Kovács (Ivan Hlas Trio) a Vladimir 518 (PSH) jsou umělci, které veřejnost zná především jako muzikanty. DSC Gallery chce upozornit, že jejich výtvarná tvorba za tou hudební mnoho nezaostává.

„Existují čtyři nezkrotné živly. Oheň, voda, země, vzduch. DSC Gallery je představuje jako čtyři unikátní výtvarně-hudební elementy,“ zvou návštěvníky autoři výstavy.

Po celý duben jsou v DSC Gallery k vidění Homolovy digitální akrylové obrazy, Caisovy abstraktní akvarely, Kovácsovy černobílé fotografie a komiksové kresby Vladimira 518. Každý aprílový týden pak probíhá vernisáž jednoho z vystavujících, kterou hudebně doprovodí sám autor.

Malování jako hra na kytaru

Nejprve se už začátkem měsíce představil zpěvák a kytarista Honza Homola. „Je to jako na kytaru: Zahraju dva tóny a řeknu si, že jsou dobrý. A už se z toho nějak odvíjí písnička. Stejné to mám s výtvarnem. Prostě udělám čáru a najednou si říkám, že vedle ní může být další čára a další… a najednou to začne vznikat,“ popisuje svou spontánní tvorbu.

V DSC Gallery Homola vystavuje malby, které vytvořil pomocí vlastní techniky digitálního akrylu. Obrazy nejdříve vytvoří v počítači a po jejich vytisknutí na ně pak maluje průhledným gelem. Díla tak na první pohled působí, jako by ani nestačila doschnout.

Jako druhý své dílo uvedl zpěvák a bubeník Milan Cais. Vystudoval sochařství, ale v poslední době tvoří zejména akvarely, které si vede jako vizuální deník. Kromě toho tvoří také objekty, třeba „ukřižovanou“ pumpičku na kolo. „Mnohdy to lidé chápou tak, že si z toho utahuju, ale to ne. Jmenuje se to Pumpička pro prázdné duše. Někde je potřeba duši trochu napumpovat, aby byla silná a měla pevnou víru,“ říká Cais.

Příští týden své černobílé fotografie představí Norbi Kovács, zpěvák a kytarista Ivan Hlas Trio. „Každý z nich je v tom výtvarném světě postaven jinak. Milan Cais vystavuje u nás i ve světě, je to známý pojem. Honza Homola ze skupiny Wohnout je na vzestupu. Potom Norbi Kovács je nadšený amatér,“ říká kurátorka Renáta Mužíková.

Čtveřici živelných umělců pak na konci dubna završí Vladimir 518. Známý rapper a výtvarník vystaví svoje komiksové kresby a koláže.