Lidem bez domova rozdává jídlo a maluje portréty. Sama zůstává pod maskou

Toy Box maluje za lidskou důstojnost (zdroj: ČT24)

Z ulice se se přesunula až do jedné z nejprestižnějších českých galerií. Autorka angažovaného street artu, která tají svou totožnost a vystupuje pod přezdívkou Toy Box, vystavuje v Českém Krumlově. V Egon Schiele Art Centru se poprvé představuje jako malířka velkých pláten. Věnuje se na nich lidem na okraji společnosti.

Umělkyně známá streetartovými projekty, spoluprací se sociálně vyloučenými spoluobčany a romskými dětmi, ochránkyně zvířat, uznávaná ilustrátorka, v Krumlově představuje dílo hluboce spojené se svými dlouhodobými snahami pomáhat lidem na periferii. 

Na jednom plátně vyobrazila pár bezdomovců, který se do sebe zamiloval pod mostem. „Portrét byl vždycky určen potentátům, jako byli králové a vojevůdci, ale já jsem ho využila pro malování bezdomovců, protože se snažím ukázat jejich důstojnost, jejich lidskost,“ říká umělkyně, která sama raději zůstává v anonymitě za maskou.

O důstojnost podle ní člověk nepřichází, ani když jí potraviny z popelnice. Když během stáže bydlela v Českém Krumlově, měsíc se stravovala jenom z toho, co vyřadil supermarket. „Snažila jsem se upozornit na množství jídla, které lidé vyhazují, z toho klidně můžete měsíc přežít,“ říká Toy Box.

Ze surovin, které mají skončit v popelnici, s přáteli pravidelně vaří pro pražské bezdomovce. Na obchůzku s obloženými bagetami nebo jinými potravinami vyráží několikrát do měsíce. Navštěvuje přitom místa, kde lidé bez střechy nad hlavou přebývají.

Lidé bydlí pod mostem, přitom vedle chátrají prázdné domy

Během toho zároveň poznává příběhy lidí, kteří se pak stávají námětem jejích maleb. Kromě pláten tváře bezdomovců zachycuje také jako street art, kterým se snaží upozornit na společenské problémy. Portrét ženy, která v teplotách pod nulou trpěla omrzlinami, a další tváře vylepila v pražské Libni na zchátralém domě známém jako Automat svět. 

„To jsou tváře vašich sousedů, lidí, kteří bydlí tady v Libni pod mostem nebo na ulici. Mohli by bydlet tady v tom domě, který stejně jenom chátrá. Já si myslím, že majitel nechává ten dům zchátrat cíleně, aby ho mohl prostě zbourat,“ vysvětluje, co by chtěla změnit.

Vedle street artu hodlá Toy Box pokračovat také v malbě, v nové sérii se zaměřuje na akty squatterů. Doufá, že díky nim většinová společnost zmírní svoje předsudky vůči lidem, kteří žijí na kraji. Současná výstava Toy Box v Egon Schiele Art Centrum potrvá až do začátku listopadu.

Expozice je součástí projektu Pohled ženy, který v Krumlově během celého roku představí práce několika výrazných autorek.