Fotograf Vladimír Kysela vidí svět Očima Hanse Christiana Andersena

Vladimír Kysela vidí svět Očima Hanse Christiana Andersena (zdroj: ČT24)

Očima Hanse Christiana Andersena se na svět podíval fotograf Vladimír Kysela. A stejně pojmenoval soubor uměleckých snímků, které se inspirují příběhy dánského spisovatele. Výstava v Galerii kritiků v pražském Paláci Adria se pokouší vizuálně vyjádřit Andersenovu poetiku. Stejným způsobem už autor zachytil také tvorbu Karla Hynka Máchy.

Fotografie Vladimíra Kysely se snaží uchopit Andersenův mozaikovitý, jakoby roztržitý styl vyprávění pomocí spojení několika obrazů. „Technika focení je relativně jednoduchá, je to několik záběrů spojovaných dohromady. To podstatné se odehrává při spojování. Tam si vyberu, jestli chci podpořit nějakou barvu nebo hranu,“ vysvětluje fotograf. 

Záběry vznikly na několika místech v Česku i Dánsku, třeba v Luhačovicích, Štramberku, Štiříně, Kodani, Odense či Helsingoru.

„Zčásti jsem hledal emoce z vybraných Andersenových příběhů v krajině, zčásti šel po stopách adres, na nichž Andersen delší dobu pobýval a mohly na něho mít vliv. Velký dojem na mne udělal přístav Nyhavn v Kodani, kde Andersen postupně žil na třech různých adresách,“ pokračuje.

Do třetice Antoine de Saint-Exupéry

„Největší hodnotou, kterou vystavené exponáty mají, je sbližování malířského a fotografického obrazu,“ upozorňuje kurátorka Vlasta Čiháková Noshiro. Soubor tvoří dvacet fotografií, některé byly oceněny na mezinárodních soutěžích v Moskvě nebo Los Angeles.

Současná výstava Očima Hanse Christiana Andersena je součástí většího třídílného konceptu. Stejným způsobem už autor zachytil tvorbu Karla Hynka Máchy v sérii Máchovské kontemplace. Fotografický projekt zakončí Tajemný svět Antoina de Saint-Exupéryho.