Vladimír Kysela rozjímá nad Máchovým Májem

Vladimír Kysela vystavuje Máchovské kontemplace (zdroj: ČT24)

Máj Karla Hynka Máchy má i svoji fotografickou podobu. Vladimír Kysela přetvořil konkrétní úryvky básně v abstraktní snímky. Soubor s názvem Máchovské kontemplace vystavuje do 20. ledna v pražské Galerii kritiků.

„Mé fotky krajiny jsou v zásadě fotkami mé emoce, která je vybuzená krajinou,“ vysvětluje Kysela, že fotí především příběh, nejen ten Máchův, ale i svůj vlastní. Fotografické kontemplace podle známé básně vznikaly po dobu šesti měsíců. 

Pomoci moderní techniky se snaží přiblížit impresionistickým malířům. „Byli první, kteří přestali perspektivu používat, a já se snažím dosáhnout podobného. Snažím se rozostřit perspektivu a namíchat fotografii tak, aby u ní člověk musel přemýšlet,“ popisuje postup tvorby.

Ve škole všichni Máchu nenáviděli, ale čím je člověk starší, tím víc přichází na to, že v jeho básni je spousta krásných obrazů. Mácha v Máji vlastně napsal filmový scénář. Když ji čtete, naskakují vám jednotlivé scény.
Vladimír Kysela

Za soubor Máchovské kontemplace získal Vladimír Kysela několik cen, mimo jiné mezinárodní fotografické ocenění udělované v Los Angeles.