Před 80 lety Sněhurka zbořila skepsi vůči kreslenému filmu

Před 80 lety měla premiéru Disneyho Sněhurka (zdroj: ČT24)

Právě před osmdesáti lety měl v Hollywoodu premiéru první celovečerní kreslený film Walta Disneyho Sněhurka a sedm trpaslíků. Převedení klasické pohádky bratří Grimmů na filmové plátno nebylo jednoduché. Trvalo čtyři roky, vyžádalo si vytvoření 200 tisíc kreseb a spolupráci dvou tisícovek techniků a kreslířů.

„Podstatné je, že Sněhurka byl první barevný dlouhometrážní zvukový kreslený film. Do té doby nebyly natáčeny takhle dlouhé kreslené filmy. Velmi riskovali, protože tu byla skepse, že tak dlouho se nikdo nevydrží na kreslený film dívat. Všichni byli zvyklí na krátké grotesky,“ upozorňuje Michaela Mertová z Národního filmového archivu.

Překvapivá pohádka

Investice do animované pohádky v délce 83 minut proto byla poměrně překvapivým tahem. „Zajímavé je, že si právě Sněhurku vybral jako první celovečerní film, protože je to pohádka, ve které vystupují lidské postavy. Do té doby ve svých krátkých filmech měl spíše zvířecí hrdiny, takže to byl trošku risk,“ pokračuje Michaela Mertová.

Disneymu zároveň velmi záleželo na uvěřitelnosti postav, proto byly lidské figury pečlivě animovány podle předlohy ztvárněné hercem, aby bylo docíleno ladnosti a přirozenosti pohybu.

Velkolepá světová premiéra prvního celovečerního kresleného filmu Walta Disneyho Sněhurka a sedm trpaslíků se konala 21. prosince 1937 v Los Angeles za přítomnosti těch nejvybranějších hollywoodských hvězd, mezi nimiž nechyběli Charlie Chaplin, Judy Garlandová, John Barrymore, Clark Gable nebo Carol Lombardová.

Příběh půvabné princezny pronásledované zlou macechou, jejích sedmi malých společníků a chrabrého prince sice místo plánovaných 250 tisíc dolarů stál nakonec 1,5 milionu, ale v kinech ihned zaznamenal obrovský úspěch. Vydělal krátce po svém uvedení do amerických kin v únoru následujícího roku osm milionů dolarů, což bylo vzhledem ke sníženému vstupnému pro děti naprosto nevídané.

V Československu byla Disneyho Sněhurka poprvé uvedena v původní verzi 16. září 1938 v pražském kině Aleš (pozdější Alfa). Po velkém úspěchu byla o rok později promítána i verze česká. Pohádkový snímek pro všechny generace se stal jedním z Disneyho nejpopulárnějších filmů a diváky na celém světě okouzluje dodnes.