Dům, kde všechno začalo. V Barceloně otevřeli Gaudího prvotinu

V Barceloně otevřeli zrestaurovaný Casa Vicens (zdroj: ČT24)

V Barceloně se obdivovatelům díla slovutného architekta Antoniho Gaudího otevřel po rekonstrukci dům Casa Vicens. Katalánský architekt dům navrhl čerstvě po absolvování univerzity, proto se stavbě také přezdívá „Dům, kde to všechno začalo“.

Casa Vicens představoval první velkou zakázku pro mladého španělského architekta. Rekreační dům na okraji Barcelony si u něj tehdy objednal makléř Manel Vicens. Jde o další z řady Gaudího muzeí pod ochranou UNESCO.

„Toto je mladý Gaudí, který právě absolvoval univerzitu. Ukazuje nám začátky svého architektonického jazyka,“ přibližuje ředitelka muzea Mercedes Mora. Dům postavený v 80. letech 19. století nezprostředkovává jen porozumění jedinečnému architektonickému jazyku Gaudího, ale patří k základům barcelonské secese.

Antoni Gaudí je autorem i interiérů Casa Vicens
Zdroj: Pol Viladoms/ČTK/DPA

Jako frekventant na barcelonské škole strávil mladý Gaudí hodiny ve školní knihovně, kde si prohlížel fotografie kopulí a minaretů v Egyptě, Maroku a Indii. Pod vlivem tohoto studia pak Casa Vicens navrhoval. Je autorem nejen samotné stavby ale i celého interiéru včetně dřevěného nábytku.

Stěny zdobí obrazy místního krajináře Francesca Torrescassana, který je namaloval přímo pro dům. Díky práci restaurátorů teď vypadá stavba stejně jako v roce 1885, kdy ji vizionářský architekt předával prvnímu majiteli.

Interiér Casa Vicens
Zdroj: Pol Viladoms/ČTK/DPA

„Nápady, které tu aplikoval, vlastně rozvíjel po celou dobu své kariéry. Můžeme tu vidět náznaky moderní architektury, která v té době byla v úplných začátcích. Tato stavba je předzvěst toho, co v architektuře přišlo až později,“ říká k významu domu restaurátor Paul Ramirez.

Oprava skvostu světové architektury v přepočtu přesáhla 100 milionů korun. Barcelona i díky svému dvornímu architektovi přiláká ročně kolem třiceti milionů turistů. Kromě monumentálního kostela Sagrada Família je tu dalších přibližně patnáct Gaudího staveb, dva parky a nyní už i dvě muzea.

Strop Casa Vicens v Barceloně
Zdroj: Noelia Roman/ČTK/DPA