Uměleckoprůmyslové muzeum je opět výstavní. Program sahá od gotiky po jógu

Téměř třemi stovkami exponátů přivítá ve středu návštěvníky opět otevřené Uměleckoprůmyslové muzeum (UPM). Po tříleté rekonstrukci zahajuje výstavní provoz průřezem napříč muzejními sbírkami: od nábytku a skla až po oděvní módu, šperk, hračky či fotografie. Výstava Director's Choice bude první tři dny, tedy od 15. do 17. listopadu, přístupná zdarma.

Rekonstrukce historické budovy Uměleckoprůmyslového muzea, kterou ve stylu italské renesance navrhl architekt Josef Schulz na konci 19. století, přišla na více než 266 milionů korun. Mimo jiné pomohla k několikanásobnému zvětšení výstavní plochy – muzeum může nyní své sbírky prezentovat na 2750 metrech čtverečních.

Pomohlo i vybudování centrálního depozitáře v Praze-Stodůlkách, kam byly loni přemístěny sbírky nejen z historické budovy v centru města.

Pro veřejnost otevírá UPM ve středu 15. listopadu výstavou Director's Choice. Představuje mistrovská díla ze všech oborů uměleckého řemesla, užitého umění a designu. Jejím základem je výběr ředitelky muzea Heleny Koenigsmarkové, který sestavila pro stejnojmennou edici londýnského nakladatelství Scala Arts & Heritage Publishers. Smyslem Director's Choice je ukazovat sbírky světových muzeí pohledem jejich ředitelů.

Třicet tematických celků zachycuje vývoj uměleckého řemesla od gotiky a renesance až do 20. století. Návštěvníci uvidí práce malíře Alfonse Muchy, fotografa Františka Drtikola či designéra a typografa Ladislava Sutnara.

Rekonstruované Uměleckoprůmyslové muzeum otevírá první výstavu (zdroj: ČT24)

S otevřením muzea začíná zároveň série doprovodných programů. Pod souhrnným názvem UPkemp ožije muzeum do 17. prosince workshopy, přednáškami, divadelními představeními i ranní jógou.

Veřejnost tak dostane možnost se seznámit se zrekonstruovanými prostory, než je obsadí výstavy a nová stálá expozice. Například na příští rok muzeum plánuje velkou výstavu fotografií Josefa Koudelky.

Po rekonstrukci obnovuje svoji činnost také muzejní knihovna, nová je kavárna s názvem Času dost i muzejní obchod. Muzeum má nově přístup i přes zahradu ze Široké ulice.