Pražský hrad od Habsburků k republice. Obnovu připomínají vykopávky i 3D model

Jak se proměnil Pražský hrad v první dekádě Československa, mapuje aktuální výstava na Hradě. Vedle proměny centra české státnosti představuje i výsledky archeologického průzkumu, který před sto lety během obnovy památky probíhal.

Vznik samostatného Československa v roce 1918 přinesl rozsáhlé změny i pro podobu Pražského hradu, který v následujícím desetiletí prošel proměnou od zchátralého znaku habsburské moci v symbol nové demokratické republiky. 

Obnova vedená především architektem Josipem Plečnikem proměnila například třetí nádvoří, kde byla položena rovná dlažba a postaven obelisk. Současnému vzhledu tohoto největšího hradního nádvoří předcházely rozsáhlé archeologické vykopávky, které odhalily pohřebiště i zbytky budov.

Významné naleziště je dodnes zakonzervované pod dlažbou a železobetonovou konstrukcí. „Jsou tam skryty fragmenty nejstarších fortifikací – předrománské i románské, jeden románský kostel, gotické domy, srubové domy,“ vyjmenovává Jana Maříková Kubková z Archeologického ústavu AV ČR.

Proměny ve 3D

Zrakům skrytou historii si návštěvníci výstavy mohou prohlédnout díky 3D modelu. Podobně jako proměnu jižních zahrad, u nichž mohou porovnat podobu před a po přestavbě. „Model jižních zahrad před rokem 1918 vznikl podle archivní dokumentace, barokních plánů a starých fotografií, byl vytištěn na 3D tiskárně. Nad ním je pak letecká fotografie,“ upřesnila Jana Maříková Kubková.

Obnova se dotkla i Vladislavského sálu, který pod výmalbou z 19. století odhalil původní renesanční a pozdně gotické omítky, představen je také projekt hradního bytu prezidenta Masaryka anebo dokončení stavby katedrály sv. Víta. Dostavěna byla u příležitosti tisícího výročí zavraždění svatého Václava.

Obnova Pražského hradu 1918-1929 na výstavě (zdroj: ČT24)

Výstava ve Starém královském paláci je také spojena s výročím – sta let od vzniku české státnosti. Oslavy důležitého okamžiku tuzemských dějin vyvrcholí 28. října 2018, výstavu je možné si prohlédnout do 6. května příštího roku.