Klip týdne: Michal Hrůza se s Polárkou procházel mezi soby

Z nového alba Sám se sebou vyslal do světa novinku Michal Hrůza. Klipu k písni Polárka, jež otevírá cestu do hlubin zpěvákovy duše, dominuje severská krása nedotčené norské přírody a osobní boj herečky Jany Plodkové.

Kontrast mezi městským životem na pražských Vinohradech a nedotčenou panenskou přírodou norských Špicberk a vnitřní boj hlavní představitelky jsou hlavním tématem téměř filmového zpracování Polárky. 

„V klipu představuji ženu, která ne a ne se rozhodnout, jestli zůstat ve městě, kde žije, nebo vše opustit a vydat se na Špicberky,“ popisuje děj hlavní představitelka ženské role Jana Plodková, jež sama toto magické místo navštívila. 

„Být více než tisíc kilometrů za polárním kruhem, procházet se mezi divokými soby a mít nad hlavou polární zář a všechno to zaznamenat kamerou, je asi nejsilnější zážitek, jaký jsem kdy při natáčení klipu měl,“ přibližuje atmosféru sám zpěvák, jeden z nejoblíbenějších autorů české populární hudby. 

Nová deska vyšla letos v květnu a obsahuje deset skladeb, jež jsou sondou do zpěvákova nitra, jak už ostatně sám název napovídá. Pojednává o samotě jedince a o vnímání světa jako takového ve všech jeho rozmanitostech a barvách a uvědomění si, že nic není jen černobílé. 

Nejen nové skladby si lze poslechnout naživo ještě tento rok. K albu startuje 3. listopadu stejnojmenné turné, jež začíná koncertem v Zábřehu na Moravě. Dalšími zastávkami pak budou například Jihlava, Brno, Hradec Králové nebo České Budějovice.   

Michal Hrůza (*31. srpna 1971, Turnov) je český zpěvák a zakládající člen skupiny Ready Kirken.

Hudbě se začal věnovat na střední vojenské škole, kde byl členem školní hudební skupiny a kde hrál amatérské divadlo. Po maturitě založil punk rockovou kapelu Brambory a hard rockové trio 51. chvíle. V roce 1993 se odstěhoval do Pardubic, kde hrál tři roky ve skupině Anachronic. V roce 1996 založil skupinu Ready Kirken, se kterou natočil pět hudebních alb a napsal pro ni více než padesát písní a textů. Jeho skladba pro Anetu Langerovou Voda živá byla v letech 2005 a 2006 hitem roku. V roce 2006 byl z kapely vyloučen a založil skupinu KAPELA HRŮZY.

Podílel se i na hudbě k filmu Lidice (2011) a filmu Martin a Venuše (2012). Je autorem i mnoha televizních znělek (seriál Vyprávěj, Mazalové, Mistr E).

Diskografie: 
Ready Kirken (1996)
Vlny (2001)
Čekal jsem víc (2002)
Krasohled (2004)
Asi se něco děje (2006)
12 NEJ (2006)

(Michal Hrůza a KAPELA HRŮZY)
Bílá velryba (2007)
Napořád (2009)
film Lidice (2011)
Noc (2012)
film Martin a Venuše (2012)
Den (2014)
píseň k filmu Zakázané uvolnění (2014)
Padesátka – pro stejnojmenný film „Padesátka“ (2015)
Sám se sebou (2017)

Michal Hrůza
Zdroj: ČT24/FB Michala Hrůzy/Vlado Kníž