PODÍVEJTE SE NA 360° VIDEO: Jak pokročila rekonstrukce Národního muzea

Velká oprava Národního muzea: Zlatí se kopule, vzniká salón s vyhlídkou (zdroj: ČT24)

Oprava historické budovy Národního muzea pokračuje podle časového i finančního plánu, ukázal kontrolní den, při němž si budovu prošel i ministr kultury Daniel Herman. Pro veřejnost se má muzeum otevřít přesně za rok. Nejsložitější oprava v dějinách novodobé památkové péče v Česku vyjde na dvě miliardy a 340 milionů. Jak pokračuje, se můžete podívat i v 360° videu z Facebooku ČT24.

Restaurátoři už například dokončili zlacení na věžních kopulích. Na střechu se také vrátily čtyři opravené sochy ctností. Nové jsou prosklené střechy, které přikryjí dvorany. „Prostor bude do budoucna využíván v celé své výšce, protože pod ocelovou konstrukcí budou zavěšeny takzvané divadelní tahy, na něž může muzeum zavěsit cokoli,“ doplnil hlavní stavbyvedoucí Jaroslav Kalina.  

V hlavní věži vznikne salónek s výhledem na celé město. „Příští rok instalujeme celoprosklenou podlahu, kterou bude vidět dolů, skrze kopuli Pantheonu,“ prozradil další plány stavbyvedoucí David Čech.

Prostor Pantheonu v současnosti vyplňuje lešení. Restaurátoři tady pracují na obnově maleb a štukové výzdoby. Zato stropní výmalba ve většině výstavních sálů už je hotová. A do finále se blíží i práce na podzemní chodbě, která propojí historickou budovu muzea s modernější budovou bývalého federálního shromáždění.

„Doufám, že během listopadu by měly být hotovy hrubé práce, chodba by měla být celá zastřešena tak, aby nahoře mohly začít povrchové práce. Do konce roku by měla být část Vinohradské třídy opět zprůjezdněna,“ přislíbil generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Výsledkem rekonstrukce má být muzejní celek o výstavní ploše 11 tisíc metrů. Veřejnost by se do něj měla poprvé podívat 28. října 2018, tedy v den stého výročí vzniku Československa.