Jak bude vypadat Praha zítra? Odpověď by mělo znát nové Centrum architektury a plánování

Praha má nové Centrum architektury a plánování (zdroj: ČT24)

V Praze zahájilo činnost nové Centrum architektury a městského plánování. Tzv. CAMP chce veřejnosti představovat nové stavební projekty na území metropole. Sídlí v areálu Emauzského kláštera. Za projektem stojí Pražský Institut plánování a rozvoje, který připravuje mimo jiné nový pražský územní plán.

CAMP mý být otevřeným prostorem pro dialog veřejnosti s architekty, který v Praze dosud chyběl. „Cíl je poměrně jednoduchý. Moct přijít někam, kde se poměrně rychle zorientuju a můžu se dozvědět, co se třeba v Praze chystá, co se bude stavět. Když mám jakoukoliv otázku týkající se rozvoje města, jeho architektury a urbanismu, tak mi na ni někdo dokáže odpovědět,“ shrnul ředitel sekce vnějších vztahů IPR Adam Švejda. 

Vedle výstavního sálu má centrum čítárnu a amfiteátr, který nabídne přednášky a diskuze. Dvacetipětimetrová projekční stěna díky speciální promítací technologii tu ukáže budoucí podobu ulice v poměru 1:1.

Centrum architektury a městského plánování v Praze
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

„Můžete tady vstoupit do diskuze s jednotlivými investory, případně s politiky, a vyjádřit svůj vlastní názor na to, jak se prostředí pro nás pro všechny bude měnit,“ doplnil teoretik architektury a kurátor zahajovací výstavy Adam Gebrian.

Pražský magistrát investoval do centra 14 milionů korun. Provoz vyjde ročně zhruba na šest milionů. Do budoucna by tu Institut plánování a rozvoje rád spustil i on-line databázi architektonických projektů.

V Praze se stavět bude, myslím, že se to nikdy nezastaví, to je dost jasné, ale otázka je, jak a jestli jsme s tou kvalitou spokojeni, a pokud bychom chtěli, aby kvalita byla vyšší, pak tohle je místo, kde bychom se o to mohli snažit.
Adam Gebrian
teoretik architektury

Snaží se o to už první výstava s názvem Praha zítra? Do 4. října představuje desítky stavebních záměrů, jejichž realizace by výrazným způsobem změnila podobu hlavního města. Pravidelné programy by se navíc měly věnovat nevyužívaným lokalitám.

Tento víkend v CAMPu patří festivalu filmů o architektuře. V říjnu zde budou vyhlášeny výsledky soutěže o městský mobiliář, o měsíc později tu pak architekti představí nově vznikající čtvrť Smíchov City.