Skrytá role žen. Česká televize připravuje film o Charlottě Masarykové

V České televizi vzniká film o Charlottě Masarykové (zdroj: ČT24)

Příběh osudového vztahu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a jeho ženy Charlotty zpracovává dokumentární esej režiséra a scenáristy Josefa Císařovského. Hrané pasáže natáčí v ateliérech České televize na Kavčích horách. Do role někdejší první dámy obsadil Martu Vančurovou.

Televizní projekt nazvaný jednoduše Charlotta ukáže vliv rodačky z newyorského Brooklynu nejen na názorové postoje jejího manžela. „Ukáže se skrytá role žen v historii, která byla většinou psána muži,“ podotýká Josef Císařovský. „Například Masarykovi jeho žena dvakrát zabránila emigrovat do Ameriky.“

Charlotta Garrigue Masaryková se narodila v roce 1850. Svého muže potkala v německém Lipsku, vzali se ve Spojených státech, žili ve Vídni a v Praze. Charlotta se výrazně zapojovala do ženského hnutí. Zemřela ve dvaasedmdesáti letech na zámku v Lánech.

Na příběhu T. G. Masaryka a jeho ženy mě zajímá, s jakou vervou se obětovali silné myšlence.
Marta Vančurová
představitelka Charlotty Garrigue Masarykové

Snímek divákům předloží historická fakta i dosud nezpracované epizody ze života prezidentského páru. „Tam, kde jsme cítili potřebu vysvětlit v dokumentárních pasážích některé věci živě přímo divákovi, jsme sáhli po hraných rekonstrukcích,“ upřesnil Císařovský. 

Hodinový film Charlotta se v programu České televize objeví příští rok jako jedna z připomínek stoletého výročí vzniku Československa.