Matrix znovu na velkém plátně. Projekt 100 letos vybral nejlepší science fiction

Projekt 100 vrací do kin nejlepší sci-fi (zdroj: ČT24)

Základní filmové žánry a snímky, které je definovaly, představí nová dramaturgie Projektu 100. Letos Asociace filmových klubů vypustí do kin pětici klasických sci-fi snímků. Na velká plátna kin se vrací Cesta na Měsíc, Cesta do pravěku, Planeta opic, Brazil a Matrix.

Autoři oblíbené přehlídky se letos rozhodli vdechnout Projektu 100 nový život a připravili čerstvou dramaturgickou koncepci. Vrátili se k formátu kolekce filmů, která není nahodilá, ale je vybrána vždy podle přesně daného klíče. Tímto klíčem bude postupné představování základních filmových žánrů a jejich vývoje od počátku ke dnešku.

Jako první byl vybrán atraktivní žánr sci-fi, který zároveň provede diváky stručnou historií kinematografie: začne u prvního filmového kouzelníka (Cesta na Měsíc, režie Georges Méliès, klasický snímek je uváděn společně s dokumentárním filmem Podivuhodná cesta) a bude pokračovat českou stopou (Cesta do pravěku, režie Karel Zeman).

Dále se zastaví v Hollywoodu (Planeta opic, režie Franklin J. Schaffner) a přes mistra autorského filmu (Brazil, režie Terry Gilliam) se dostane až do virtuální reality (Matrix, režie sourozenci Wachowští).

Kromě projekcí ve všech – jak říkají autoři přehlídky – dobrých českých kinech chce projekt posílit edukativní charakter přehlídky a zacílit na školy a děti všech věkových skupin. Film Cesta do pravěku je až do konce června 2018 dostupný exkluzivně pouze pro školní projekce.

„Všechny filmy vybavujeme edukativními materiály pro pedagogy a pracovními listy pro studenty. Záměrem je rozšířit nabídku školních projekcí o zajímavé tituly,“ říká ředitelka Projektu 100 Radana Korená.

Projekt 100 vyrazil do českých filmových klubů a artových kin poprvé v roce 1995. Rozmanité kolekce klasických filmů od té doby přilákaly do biografů přibližně 830 tisíc diváků. Letošní vědecko-fantastická díla pak příští rok vystřídají legendární filmové muzikály.