„Elvis žije!“ Fanoušci po 40 letech stále věří, že Král se jednou vrátí

Elvis Presley, podle mnohých nejlepší rockový muzikant všech dob, který navždy změnil podobu populární hudby, zemřel přesně před čtyřiceti lety. Předčasná smrt fenomenálního umělce dodnes živí stovky konspiračních teorií a heslo „Elvis žije!“ zní vždy hlasitěji právě v období výročí jeho skonu. Právě dnes by Král rokenrolu oslavil 82 let. Památku Elvise Presleyho připomene také Česká televize tematickým večerem ve středu od 20:20 na ČT art.

Elvis Presley (1935-1977) patří k největším postavám hudební historie, snad nikdo jiný neovlivnil svět populární hudby tak jako on. Miliony fanoušků si získal působivým hlasem i provokativním tanečním stylem.

Vytvořil řadu nesmrtelných hitů, například That's All Right (Mama), Blue Suede Shoes, I Want You, I Need You, I Love You, All Shook Up či Love Me Tender. Zemřel roku 1977 ve věku pouhých 42 letech na selhání srdce.

Rocker unavený slávou

Před čtyřiceti lety, v úterý 16. srpna 1977, ho snoubenka Ginger Aldenová bez známek života objevila na podlaze koupelny v jeho vlastním domě zvaném Graceland v Memphisu. Existuje rozšířená představa, že zemřel na předávkování drogami nebo léky, oficiální verze se však přiklonila k tomu, že příčinou smrti byl srdeční infarkt.

Po jeho smrti se sídlo Graceland proměnilo v muzeum, které ročně navštíví přes půl milionu lidí, což z něj činí druhý nejnavštěvovanější dům v USA hned po Bílém domě. Každoročně se sem sjíždějí davy fanoušků, kteří oplakávají jeho smrt.

Mnozí však dodnes věří, že Presley nezemřel a jednou se vrátí. Předčasná smrt jedinečného umělce živí nespočet konspiračních teorií a heslo „Elvis žije!“ zní vždy hlasitěji v období výročí jeho skonu.

Konspirační teorie se často opírají o pozorování černého vrtulníku, který údajně přistál na Presleyho pozemku několik hodin předtím, než bylo jeho mrtvé tělo nalezeno. Rocker unavený slávou prý odletěl na Bermudy, Havaj nebo na jiný odlehlý ostrov, kde odpočívá.

Zpěvák se údajně k úniku z veřejného prostoru uchýlil proto, aby se vyhnul několika tlakům, kterým prý musel čelit. Jednak ze strany americké vlády či FBI, aby spolupracoval nebo na někoho donášel. Zároveň se měl vyšetřovat případ, v němž Presley přišel o balík peněz a musel vystupovat v podbízivých show. Když přičteme tlak ze strany fanoušků a celkově ze života na výsluní, rozhodl se prý zinscenovat vlastní smrt.

Vrátil se na svou planetu

Začal si údajně budovat image unaveného, zlomeného umělce, aby fanoušci jeho odchod přijali. Tvůrcům konspirativních teorií napomáhá to, že výpovědi svědků o tom, v kolik hodin Aldenová partnera našla, co měl na sobě nebo v kolik hodin přijela sanitka, se v detailech se rozcházejí.

Richard Nixon a Elvis Presley, 1970
Zdroj: Oliver F. Atkins/ČTK/ZUMA

Ke konspiračním teoriím přispěla také schůzka s prezidentem Richardem Nixonem, se kterým se Elvis sešel v roce 1970. V americkém Národním archivu je údajně uložen jediný dokument, který ze schůzky vzešel, totiž fotografie, na níž si oba muži třesou pravicí. Na otázku, jak asi vypadala přísně soukromá schůzka dvou významných mužů své doby, se snaží odpovědět komedie Elvis & Nixon z roku 2016.

Už roku 2002 vznikla komedie nazvaná Bubba Ho-Tep, která z teorií popíračů Presleyho smrti přímo vychází. Stárnoucí zpěvák podle scénáře dožívá v útulku kdesi v Texasu. Další snímky dokonce poslaly zpěváka do vesmíru, o čemž svědčí třeba oblíbená hláška ze sci-fi komedie Muži v černém (1997): „Elvis není mrtvý, jenom se vrátil na svou planetu.“

Svůj vlastní imitátor

Navzdory vtipům někteří nadšení fanoušci nebo konspirátoři vážně věří, že se Elvis objevil jako muž s černým plnovousem v jedné scéně snímku Sám doma z roku 1990. Kromě toho existují fotografie a svědectví lidí z celého světa, od Gracelandu po Rusko, kteří slavného zpěváka v utajení, většinou jako muže s mohutným plnovousem, údajně potkali na ulici.

Elvis používal několik pseudonymů, za něž se prý mohl po své „smrti“ schovat, například John Burrows či Sivle Nora (pozpátku Elvis Aron). A jelikož se po svém odchodu nedokázal vzdát hudby, vystupoval údajně coby svůj vlastní napodobitel. Mezi těmi by se ostatně zřejmě dokázal schovat, ve světě dnes podle amerických médií existuje kolem 35 tisíců „Elvisů“, z nichž velká část si imitováním idolu vydělává na živobytí.

Odpůrci konspiračních teorií a fanoušci, kteří se dokážou smířit s faktem, že Král je mrtev, veškeré zmíněné námitky či nepřesnosti ohledně Presleyho smrti dementují. Někteří s ironií dodávají, že pokud nezemřel, pak určitě popíjí někde na tropické pláži společně s Jimem Morrisonem a Marilyn Monroe, kteří pochopitelně také nikdy neodešli.

Faktem zůstává, že Elvis Presley navždy změnil podobu hudby a populární kultury vůbec. „Před Elvisem nebylo nic,“ prohlásil svého času John Lennon. Podle časopisu Forbes loni Presleyho písně vydělaly 27 milionů dolarů (tedy téměř 600 milionů korun) a jeho alba stále vycházejí v milionových nákladech. Pro mnohé navždy zůstane nejlepším rockovým muzikantem, který kdy chodil po Zemi. 

Vydáno pod