Kompars s jásotem přivítal Tomáše Garrigua Hubu

Praha – Tomáš Garrigue Masaryk dnes slavnostně přijel na Nádraží císaře Františka Josefa a přivezl s sebou do Československa samostatnou republiku, lidi jásají, Alois Jirásek čte uvítací projev. Klapka, střih, bereme. Památnou událostí z konce roku 1918 se pod režijní taktovkou Roberta Sedláčka rozjelo natáčení úvodního dílu cyklu České století. Seriál představí v osmi epizodách klíčové okamžiky českých (i slovenských) dějin, na obrazovkách ho diváci České televize budou moci sledovat od podzimu tohoto roku.

Pražské Hlavní nádraží rozezvučel hřmotný jásot čtyř stovek komparsistů, kteří vítali přijíždějící vlak se slovenským hercem Martinem Hubou v roli prezidenta zakladatele. „Masaryk sa nikdy netajil, že bol tiež Slovák, takže toto tiež, by som povedal, mi mierne dodalo odvahy nájsť tu, nazvime to drzosť, pristúpiť na túto krásnu, dobrodružnú hru,“ přiblížil některé ze svých pohnutek při natáčení představitel sociologa, filosofa a první československé hlavy státu Martin Huba.

Autoři seriálu, který má zmapovat momenty moderních českých dějin od vzniku Československa po sametovou revoluci, se drželi historických faktů, museli přeci jen zajít za rámec strohé faktografie. „Kdybychom jen rekonstruovali písemné archivní prameny, nedalo by se to vyprávět. V nich máte jen výsledky událostí, schůze, zápisy, ale nikdy tam nemáte pohnutky. A ty byly často soukromé. A teď jde o jakousi odvahu, která nesmí být drzostí, kdy tyto pohnutky ze soukromých charakterů dodatečně interpretujete,“ vysvětlil historik a scénárista Pavel Kosatík.

S obsazením to nemá režisér vždy jednoduché

Při výběru herců autoři nesledovali ani tak přesnou a detailní podobnost s historickou postavou. „Nejde o to, aby na milimetry se tváře podobaly historickým předlohám. Jde o to, aby byl ten člověk schopen zahrát charakter,“ přiblížil scénárista. Masarykovu manželku Charlottu si zahraje Daniela Kolářová, v dalších dílech se objeví třeba Ivan Trojan či Daniel Landa.

O obsazení postav z pozdějších etap české historie se autoři teprve rozhodnou a rozhodování to zřejmě nebude ani trochu jednoduché. Režisér Sedláček při natáčení přiznal, že se stále trápí pomyšlením na otázku, kdo v seriálu ztvární postavu Václava Havla. „To bude asi nejtěžší casting v mém životě,“ podotkl s těžkou hlavou.