Andělé objevili Zrní. Cenám vévodil Kryštof

Praha - Akademie populární hudby rozdala ceny za nejlepší hudební počiny loňského roku. Cenu za nejlepšího zpěváka si odnesl Vojtěch Dyk, nejlepší zpěvačkou je Aneta Langerová. Skupina Kryštof získala ocenění za skupinu roku a její Inzerát se stal nejlepším albem. Za objev roku akademici označili kapelu Zrní. Uveden do Síně slávy byl Pavel Bobek. Slavnostní večer měl „pod palcem“ moderátor Leoš Mareš. Vystoupila mimo jiné zpěvačka Lucie Bílá, kapela A Banquet, Vojtěch Dyk a jeho B Side Band, Aneta Langerová nebo Charlie Straight.

Zpěvák roku: Vojtěch Dyk

Večer odstartoval Mareš parodií na slavný song Gangnam Style korejského interpreta jménem Psy se slovy „Dneska nejdem spát“. Hned jako první byl soškou Anděl oceněn Vojtěch Dyk jako zpěvák roku za album Live at la Fabrika. Dyk si cenu převzal z rukou Miriam Landové a jejích dcer. „Nevím, co mám říct. Poděkoval bych hlavně svým andělům,“ řekl zpěvák. Nechal za sebou Borise Carloffa i Richarda Krajča.

Ceny Anděl 2012 - Vojtěch Dyk
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK/AP

Skupina roku: Kryštof

Skupinou roku se stal Kryštof, a to za album Inzerát. Kapela byla celkově nominována v nejvíc kategoriích – šesti. „Máme hroznou radost, nedávali jsme si tolik šancí. Děkuji našemu producentovi do New Yorku i mojí ženě, že se o nás tak hezky stará,“ prohlásil frontman Kryštofů Krajčo. Mezi dalšími nominovanými byli Charlie Straight nebo kapela Zrní. Ta získala stříbro.

Nejprodávanějším albem roku 2012 se stalo Tak mě tu máš, jehož autorem je Jaromír Nohavica. Prodalo se ho přes 37 tisíc kusů.

Videoklip roku: Falling (Boris Carloff) 

Za nejlepší videoklip akademici zvolili Falling od Borise Carloffa. „Především chci poděkovat ženě, všem, co mi pomohli s deskou,“ konstatoval zpěvák. Inspirace k vytvoření tohoto originálního klipu prý vzešla „ze starých filmů, hororů, z filmů Karla Zemana“. „Největší zásluhu na tom mají režiséři,“ podotkl Carloff.

Součastí tohoto ocenění byl přitom i šek v hodnotě 30 tisíc korun, a to na nákup spotřebičů od společnosti Whirpool. Carloff v této kategorii porazil Buty a jejich Píseň práce a kapelu Kryštof s písní Inzerát.

Objev roku: Zrní 

Cenu za objev roku předal Michal Dvořák z kapely Lucie a jeho partnerka – DJ Lucca. V této kategorii si zlato odnesla skupina Zrní. „Jsme rádi, že se porotě deska líbí. Děkujeme všem, kteří kapele pomáhají,“ sdělil jeden ze členů kapely. Neuspěly tak anglicky zpívající A Banquet ani Boris Carloff.

Jedna z nejvýraznějších tváří české hudební scény, Pavel Bobek, vstoupil do Síně slávy. "Děkuji především Bohu a těm, co jste tady se mnou, a všem, kteří mě po taková léta podrželi natolik nahoře. Chtěl bych vám popřát, abyste měli z dnešního dne takovou radost, jako mám právě já,“ řekl Bobek.

Ceny Anděl 2012
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK/AP

Zpěvačka roku: Aneta Langerová

Akademici letos považovali za nejlepší zpěvačku vítězku Superstar Anetu Langerovou za album Pár míst. „Pár míst byl můj vysněný projekt a podílelo se na něm mnoho lidí. Všem vám mockrát děkuju za to, že jsem mohla prožít jedno z nejlepších období svého života,“ řekla zpěvačka. Lucie Bílá skončila až na třetím místě. Stříbro brala pro Iva Bittová.

Album roku: Inzerát (kapela Kryštof) 

Cenu za album roku předali hudebníci Michael Kocáb s dcerou. Získala ji kapela Kryštof za svůj Inzerát. „Strašně moc děkujeme. Kromě akademie děkujeme i fanouškům, jsou tím motorem, který nás žene dopředu,“ poděkoval Krajčo. Skupina tak v této kategorii porazila Charlie Straight i Borise Carloffa.

Skladba roku: Coco (Charlie Straight) 

Jako další se udělovala soška Anděla za skladbu roku. Zvítězili Charlie Straight s písní Coco. „Chci poděkovat klukům v kapele. Těm patří mé největší díky,“ uvedl zpěvák kapely. Na druhém místě se umístil Kryštof se skladbou Křídla z mýdla a na třetím místě pak s písní Inzerát. Cenu předal skladatel a producent Ondřej Soukup se synem Františkem.

Lze ještě věřit na Anděly?

„Hudební ceny Grammy mají ve světě velikou popularitu a jsou dlouhou řadu let uznávaným významným oceněním práce umělců a významných osobností hudební branže napříč žánry. Ceny Anděl jsou českou obdobou těchto světových cen,“ uvádějí pořadatelé na svých webových stránkách. Někteří se však tomu prohlášení zvysoka smějí.

Ceny Anděl měly dříve fungovat coby protipól Českého slavíka. Podle tehdejších organizátorů totiž tyto ceny neodrážely skutečný stav české hudební scény, nyní však čelí Andělé stejné kritice ze strany hudebních publicistů i veřejnosti. Ceny se sice snažily o reorganizaci poroty akademiků, kteří by více reflektovali reálné dění na scéně, protože se v ní denně pohybují, přesto se nikomu nezavděčily.

Ceny Anděl
Zdroj: ČT24/Ceny Anděl

Přísnému pohledu kritiky neunikli ani moderátoři, kterých se na ceremoniálu vystřídalo hned několik - od Ewy Farné a Tomáše Kluse přes Martu Jandovou k Pavlu Andělovi. Tentokrát se vsadilo na Leoše Mareše.

Na popud Andělům tak v posledních letech vznikly dvě alternativněji laděné ceny Apollo a Vinyla, které se domácí situaci v udílení hudebních cen snaží vylepšit.

Ceny Anděl za rok 2012 mají své držitele (zdroj: ČT24)

Aby létající sošky z dílny umělce Jaroslava Róny držely přece jen krok, mají v zásobě udílení tzv. Žánrových Andělů. Ty letošní už vyhlášeni byli a na seznam vítězů se můžete podívat zde. Krok s dobou držely ceny také při upoutávce, která zkopírovala momentálně populární variace tzv. harlem shaku: