Prague Proms zakončí Nejen Hollywoodská noc

Prague Proms zakončí Nejen Hollywoodská noc (zdroj: ČT24)

Koncert s názvem Nejen Hollywoodská noc ve středu ve Smetanově síni Obecního domu zakončí 13. ročník mezinárodního festivalu Prague Proms. Vedle hudby z filmů hollywoodské produkce program připomene i snímky evropských studií jako Cinecittá, Bavaria či Gaumont. Mimo jiné zazní melodie z filmů Výtah na popraviště, Sicilský klan, Muž a žena, Amadeus, Pátý element, Most přes řeku Kwai nebo 1492: Dobytí ráje.

„Zazní mimo jiné můj oblíbený Výtah na popraviště, který točil Miles Davis coby improvizaci přímo na plátno,“ vybírá z programu večera ředitel festivalu Jan Hasenöhrl. Český národní symfonický orchestr (ČNSO) a Smíšený sbor ČNSO bude řídit dirigent Carl Davis.

Jako sólisté vystoupí pěvci Jana Sibera, Anna Fialová, Athina Langoská, Ondřej Izdný a Jared Doreck, Jan Hasenöhrl (trubka), Lukáš Chejn (kytara), Vít Pospíšil (klávesy), Tomáš Uhlík (kontrabas) a Ondřej Pomajsl (bicí).

Letošní třináctý ročník festivalu Prague Proms otevřela 21. června světová premiéra Koncertu pro housle a orchestr hollywoodského skladatele Dannyho Elfmana. Mezi největší hvězdy dále patřili skladatel Vladimír Cosma nebo multižánrová zpěvačka Ute Lemperová.

Přehlídka se připomene ještě na podzim. Ve Foru Karlín 10. října nabídne večer Proms Gala, kde připomene 25. výročí české premiéry muzikálu Bídníci, který odstartoval v roce 1992 velký zájem o muzikály v České republice. Zahraje ČNSO pod vedením Marcella Roty a zazpívají držitelé Cen Thálie a hosté z pražských a brněnských divadel.

Český národní symfonický orchestr pořádá Prague Proms od roku 2005. Uplynulých 12 ročníků navštívilo víc než 100 tisíc diváků a vystoupily na něm světové i domácí hvězdy hudby různých žánrů.