Prague Proms začíná a končí v Hollywoodu

Prague Proms zahájí Danny Elfman (zdroj: ČT24)

Hollywoodský skladatel Danny Elfman zahájí ve středu 13. ročník festivalu Prague Proms, „továrně na sny“ bude patřit i program, který přehlídku 19. července ukončí. Kromě filmové hudby uslyší návštěvníci koncertů také klasiku nebo jazz. Festival pořádá Český národní symfonický orchestr, který mimo jiné nahrál oscarovou filmovou hudbu s Enniem Morriconem. Šéf orchestru Jan Hasenöhrl zve na Prague Proms v následujícím rozhovoru.

Danny Elfman v Česku koncertoval už před několika lety, kdy představil svou hudbu spojenou s filmy Tima Burtona. Co přiveze tentokrát? Chystá prý i světovou premiéru. 

Danny Elfman spolu s Johnem Maucerim, který bude dirigovat náš orchestr, představí své veledílo: čtyřicetiminutový houslový koncert komponovaný jako klasická hudba. Pro druhou půli koncertu připravil hudbu z filmů Batman či Alenka v říši divů. Na programu je i jeho skladba Serenada Schizophrana. 

Filmové melodie přiveze i skladatel Vladimir Cosna. Spojen je hlavně s francouzskými filmy s Jean-Paulem Belmondem, Louisem de Funèsem či Pierrem Richardem.

Ano, zazní hudba z filmů především s těmito protagonisty, například Velký blondýn s černou botou, Křidýlko, nebo stehýnko a Zvíře. Navíc Praha bude teprve druhým místem, kde bude Cosma letos dirigovat. Zatím jediný koncert byl v Paříži.

Danny Elfman (vpravo) s dirigentem Johnem Maucerim a houslistkou Sandy Cameron
Zdroj: Prague Proms/Jan Malý

Po devíti letech se vrací i americká umělkyně Ute Lemper. Co nabídne?

Zbrusu nový program, který jsme vytvořili s Vincem Mendozou, vynikajícím americkým aranžérem. Na náš popud připravoval tento program tři čtvrtě roku v New Yorku s Ute Lemper i na několika schůzkách v Evropě. Jmenuje se Paris, Paris a obsahuje nejen šansony, ale i spoustu jazzové hudby. 

Co čeští zástupci na festivalu? 

Libor Pešek, náš šéfdirigent a prezident festivalu, vystoupí se svou oblíbenou hudbou francouzských impresionistů. A doporučil bych koncert našich komorních sólistů, kteří budou hrát v Lichtenštejnském paláci. 

Dá se říct, že koncertní uvádění filmové hudby je způsob, jak přitáhnout posluchače i ke klasické hudbě? 

Ano, jsem přesvědčen o tom, že filmová hudba přitáhne i posluchače, kteří by normálně do koncertní síně nezavítali.

Rozhovor s Janem Hasenöhrlem (zdroj: ČT24)

ČNSO má na kontě Oscara za hudbu, kterou složil Ennio Morricone. Pracujete teď na dalších filmových skladbách? 

Momentálně připravujeme s panem Morriconem jedno natáčení koncem léta a posléze opět podzimní turné po Evropě. A v listopadu pojedeme na evropské turné s klavíristou Jamesem Howardem.

Připomeňme ještě jednu filmovou spolupráci – ČNSO bude na koncertech představovat i hudbu z filmů Stevena Spielberga.

Byli jsme osloveni londýnskou agenturou, která má práva na promítání a zpracování Spielbergových filmů. Projekt se jmenuje Symphonic Cinema a spočívá v promítání jeho filmů s doprovodem živé hudby. Zahrajeme skladby z filmů Čelisti, E. T.,  Zachraňte vojína Ryana nebo Indiana Jones. Projekt nacvičujeme v Praze, a tak se Praha stane i místem premiéry.