Zemřel malíř, ilustrátor a expert na čerty Karel Franta

Zemřel výtvarník a ilustrátor Karel Franta (zdroj: ČT24)

Ve věku 89 let zemřel ve středu malíř Karel Franta. Zprávu oznámil básník František Novotný, který s ním vydal tři své sbírky. Franta, který je držitelem několika mezinárodních ocenění, se proslavil především svými ilustracemi dětských knih, známé jsou hlavně jeho obrázky čertů.

Karel Franta svými ilustracemi doprovodil přes sto dětských knih, například Rudolfa Čechury, Marie Kubátové nebo Václava Čtvrtka. Ilustroval také produkci zahraničních, zejména německojazyčných nakladatelství, vymaloval též francouzské vydání Ezopových a La Fontainových bajek. Jako výtvarník se podílel na několika animovaných filmech.

„Celý život jsem vyhledával jeho lepší stránky. A právě o nich jsem se dětem snažil svým kreslením vypravovat. Vždyť není třeba rozmnožovat ty horší. Ne, čtenáře máme převádět spíš do světa laskavosti a úsměvu,“ prohlásil před lety o své tvorbě Karel Franta.

Narodil se prvního května 1928 v Libčicích nad Vltavou. K výtvarnému umění měl blízko od mládí. Vyučil se grafickým kreslířem a litografem, poté vystudoval pražskou Akademii výtvarných umění.

František Novotný o ilustracích Karla Franty (zdroj: ČT24)

Pod vlivem slavných kolegů Jiřího Trnky a Heleny Zmatlíkové nasměroval svou uměleckou činnost do dětské ilustrace. Působil jako grafik a výtvarný redaktor, v šedesátých a sedmdesátých letech ilustroval dětské časopisy Sluníčko, Ohníček a Pionýr. Je také tvůrcem populárních komiksů Malý Vinnetou nebo Strašidýlko Kuk.

Za uměleckou činnost byl oceněn mnoha českými i mezinárodni cenami, například v roce 1986 ve Frankfurtu nad Mohanem cenou Grand Prix UNICEF při OSN za nejlepší ilustraci a v roce 1994 zápisem na čestnou listinu IBBY, mezinárodního sdružení pro dětskou literaturu, roku 2016 získal medaili Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění).

„Tento umělec dal sílu svého talentu do služeb publiku nejvděčnějšímu, ale současně nejnesmlouvavějšímu – dětskému čtenáři a divákovi. Kultivace dětského výtvarného vkusu, který Karel Franta vždy respektoval a nikdy se mu nepodbízel, je zásluhou, již je mi ctí a radostí ocenit,“ řekl loni v prosinci ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), když Frantovi předával Cenu Artis Bohemiae Amicis za šíření dobrého jména české kultury.

Frantovy obrazy a kresby mohou lidé vidět od 23. července do 27. srpna na výstavě v Lomnici nad Popelkou.