Brno v rytmu flamenca. Festival Ibérica zve na vášnivou fiestu

Festival Ibérica zve na vášnivou fiestu (zdroj: ČT24)

Umění granadské flamencové tanečnice Alby Herediové nebo sevillské zpěvačky Alby Molinové nabídl probíhající festival španělské a iberoamerické kultury Ibérica v Brně. Láká také na tvůrčí dílny, výstavu fotografií, přehlídku gastronomie nebo výtvarnou soutěž.

Vášnivé pohyby paží doplněné rytmickým tleskáním a dupáním, takové je tradiční španělské flamenco. Jeden z vrcholů festivalu Ibérica byl na programu už ve čtvrtek večer na hradě Špilberk.

Světové flamenco

První polovina galakoncertu byla věnována zpěvu doprovázenému flamenkovou kytarou. Alba Molinová představila průřez tvorbou svých rodičů, kteří posunuli flamenco za hranice regionálního umění. Druhé poloviny koncertu se zhostila tanečnice Alba Herediová.

Oceňovaná tanečnice vyučovala svému umění také na hodině pro pokročilé. „V tomto workshopu jsem učila typické flamencové tango z Granady, protože jsem granaďanka. Moji žáci mě přímo požádali o tuto choreografii a myslím, že byli spokojení,“ říká Herediová.

Vedle tanečního nebo koncertního programu se návštěvníci festivalu mohou účastnit různých kurzů a workshopů. Fiesty, tvůrčí dílny nebo gastronomické akce přehlídka nabízí až do neděle.

Festival Ibérica se v Česku koná již počtrnácté. Původně jej hostilo město Boskovice. Brno je hlavním dějištěm potřetí.