Bílé včely se slétají na Květy. Vinyla vyhlásila vítěze

Brno – Bílé včely to mají v kapse. Respektive jejich autoři, skupina Květy, která zvítězila ve druhém ročníku hudebních cen Vinyla. Objevem roku se staly Planety a cenu pro počin roku získaly vydavatelské aktivity labelu Polí5. Ocenění se udílelo v brněnském klubu Fléda.

Alternativní Květy konečně proměnily nominaci. Již předtím je totiž nominovali kritici hudebních cen Apollo, tam je však předstihl Boris Carloff s The Escapist. Album Bílé včely zvítězilo v kategorii Deska roku a porazilo tak konkurenty z řad kolegů Please the Trees, Dva a Zrní. 

Známý publicista Karel Veselý a zároveň člen Rady cen Vinyla se nechal slyšet, že Bílé včely jsou výpovědí o generaci dnešních třicátníků ztracených mezi rozpadlými vztahy a nulovou životní perspektivou. Oproti předchozím deskám prý pánové vsadili na rockovější zvuk a připravili drásavou nahrávku, která odráží nervózního ducha současnosti, míní Veselý. 

Květy
Zdroj: Květy/Roman Franz

Titul Objev roku letos patří kytarovým Planetám a jejich debutu Peklo, peklo, ráj, který soutěžil s deskami formací Kyklos Galaktikos a The Pololáníks. Deska vítěze obsahuje devět skladeb, které jsou podle publicistky Jany Kačurové nečekaně lehké a svěží, ale zároveň vážné a chytré. 

Label Polí5 si zase vysloužil uznání za svůj pečlivý výběr interpretů a široké žánrové rozpětí vydávané hudby. 

Ceny Vinyla…

… vznikly proto, že v Česku podle organizátorů chyběla cena, která by dokázala pojmenovat důležité počiny v současné tvorbě. Ankety a žebříčky prý odrážejí spíš popularitu kapel u veřejnosti či názory vydavatelů. Vinyla si chce vydobýt místo a prestiž, jakou má například Cena Jindřicha Chalupeckého ve výtvarném umění. V loňském prvním ročníku Vinyly uspěla skupina B4 s deskou Didaktik Nation Legendary Rock.

V rámci cen Vinyla i letos vyjde limitovaná edice vinylové desky, jež obsahuje po jedné skladbě od všech nominovaných. Obal stvořili výtvarníci David Böhm a Jiří Franta. Vinyl slouží také jako artefakt pro vítěze, pro které umělci obal ještě dotvořili.   

Tím se však ceny s publikem neloučí. 5. března se totiž v prostorách Roxy/NoD pořádají tzv. ozvěny Vinyly. Program zahájí diskuze publicistů a muzikantů o stavu a vývoji české scény v roce 2012, bude následovat koncert Květů, DIAkritiky a The Pololáníks.

Vydáno pod