Filmová upoutávka týdne: Gyllenhaal míří na bostonský maraton. Atentátníci také

Útok na bostonském maratonu z roku 2013 se stal námětem pro další hraný film. Zatímco loňský Den patriotů Petera Berga se soustředil na dopadení atentátníků, tvůrci snímku Stronger tentokrát vyprávějí příběh Jeffa Baumana, který při incidentu přišel o obě nohy.

Sportovní událost v Bostonu se stala terčem útoku před čtyřmi roky. Exploze nastala přibližně dvě hodiny poté, co cílem proběhl vítěz maratonu. Běhu se ale účastnilo 27 tisíc lidí a další lidé sledovali závod v ulicích. Dvě amatérsky vyrobené bomby byly ukryty v černých pytlích nedaleko od sebe. Výbuch na maratonu znamenal smrt pro tři lidi. Z přípravy a provedení byli obviněni bratři Carnajevové. Starší z nich byl zabit při přestřelce s policií, zatímco mladší Džochar Carnajev byl zadržen s těžkým zraněním. Nakonec byl odsouzen k trestu smrti.

Při útoku bylo také zraněno dalších více než dvě stě padesát lidí. Mezi nimi Jeff Bauman, který tak přišel o obě nohy. O své zkušenosti později napsal knihu, která se teď stala námětem pro film Davida Gordona Greena. Tento americký režisér zatím nemá na kontě žádný jednoznačný hit, ať už divácký, nebo kritický, což může však film Stronger změnit.

Režisérova filmografie je poměrně široce rozkročená od ryze umělecké výpovědi po obhroublé komedie. Z hlediska hodnocení byl nejlépe přijat jeho Prince Avalanche o dva mladých silničářích v podání Paula Rudda (Ant-Man) a Emila Hirsche (Útěk do divočiny), kteří pracují na opravě silnice uprostřed texaských lesů. I když se komedie obešla pod nosné zápletky, na festivalu v Berlinale vynesla Gordonu Greenovi Stříbrného medvěda za režii. Nejvíc ale lidé chodili na jeho Travičku zelenou, ve které se sešli Seth Rogen a James Franco a která svůj bláznivý humor stavěla především na drogách.

Gyllenhaal se v roli vyrovnává se ztrátou noh

V případě bostonského maratonu ale jde David Gordon Green dramatičtější cestou. Slibuje totiž emocionálně silný příběh člověka, který se po útoku ocitne ve složité životní situaci a musí se s ní vypořádat. Hereckou výzvu přijal Jake Gyllenhaal, který už párkrát ukázal, že se umí do svých postav ponořit.

Naposledy mu takhle vynesla nominaci na Zlatý glóbus rolu neetického reportéra na volné noze Loua Blooma ve Slídilovi. Poradil si s homosexuální romancí ve Zkrocené hoře, která mu dokonce přinesla cenu BAFTA. Silný byl ale i film Bratři, ve kterém se musel vyrovnávat s bratrovými problémy po jeho návratu z mise v Afghánistánu. Hrál také v kultovním snímku Donnie Darko.