Rekonstrukce zámku Svijany pokročila, v plánu je i minipivovar

Zámek Svijany je zčásti opravený (zdroj: ČT24)

Zámecký areál ve Svijanech je už z větší části opravený. Nákladnou rekonstrukci platil soukromý majitel – za pomoci dotací a také peněz ze vstupného. Cena oprav se zatím vyšplhala na sto milionů korun.

Svijanský zámek vznikl z původní renesanční tvrze, kterou vystavěl stejně jako nedaleký pivovar v polovině 16. století Jaroslav z Vartemberka. Mezi jeho vlastníky byli i Valdštejnové a Rohanové. Po bitvě na Bílé hoře zámek už nesloužil jako šlechtické sídlo, byl jen správní budovou. Objekt postupně chátral, nejvíc dostal zabrat za socialismu, kdy prošel necitlivou přestavbou a léta sloužil jako ubytovna.

Od roku 2015 se zámek díky rekonstrukci daří vracet do původní podoby. Opravami prošla i kaple, včetně původních nástropních fresek. „Pro nás je to nekomerční projekt, morální povinnost vrátit zámku zase zpátky důstojnost,“ podotkla projektová manažerka Jana Kučerová.

Kaple na zámku Svijany
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Místní pivovar, jemuž památka patří, do její obnovy investoval sto milionů korun, jednou třetinou přispěly také norské fondy. Další etapa rekonstrukce se zaměří na prostory staré školy z devatenáctého století.   

Areál je od loňského roku přístupný veřejnosti, tamní archeologickou expozici loni navštívilo deset tisíc lidí. S návratem investice ale majitel hned tak nepočítá, provoz zámku má pomoci financovat nově otevřený hotel a restaurace. Příští rok by ve Svijanech měl také vzniknout zážitkový a školní minipivovar, kde si studenti anebo zájemci z řad veřejnosti budou moci uvařit pivo.