Za Horizontem událostí je neschopnost vytvářet vztahy

Kamila Ženatá uzavřela Horizont událostí (zdroj: ČT24)

Sedm žen se několik let scházelo v ateliéru umělkyně Kamily Ženaté. Svěřovaly se se svými niternými pocity i sny. Na základě tohoto experimentu vznikly sochy, instalace i divadelní představení. Poslední část ojedinělého projektu vystavuje pražské Centrum DOX. Jedním z jeho klíčových témat je ztráta schopnosti vytvářet vztahy.

Kamilu Ženatou dlouhodobě zajímají sny, paměť, příběhy a emoce a především způsoby, jakými ovlivňují naše životní cesty. Umělkyně se vedle výtvarné činnosti zabývá také psychoanalytickou terapií. 

Ženy v projektu Horizont událostí, který začal v září 2014, během sebepoznávacích sezení vyprávěly o svých prožitcích z dětství a detailně popisovaly také své sny. Z jejich svědectví vznikly už dvě části projektu, které byly v uplynulých dvou letech prezentovány v Karlin Studios a centru pro současné alternativní divadlo Venuše ve Švehlovce. Třetí, poslední část v DOX se zabývá pokřivenými mezilidskými vztahy.

V momentě, kdy se děti rodí do rodin, které už spolu neumí komunikovat, kde není nějaké emoční prostředí, kde dítě není přijímáno takové, jaké je, tak se nenaučí mít nikoho rádo, protože je přijímáno pouze pod podmínkou, že musí být úspěšné a mít dobré známky. Tím pádem nemůžou fungovat vztahy.
Kamila Ženatá

K realizaci třetí části si přizvala i další umělce. Například fyzik Jiří Vyskočil, který se ve své doktorandské práci zabývá interakcemi částic, vytvořil s multimediálním umělcem Jakubem Groszem monolit, v němž mohou lidé pohybem ruky aktivovat síť neuronů nebo se pomocí speciálních brýlí ponořit do virtuální reality. Svými díly přispěli také Daniela Baráčková, Michal Pěchouček nebo básník a kurátor projektu Milan Ohnisko.

Jiří Vyskočil, Jakub Grosz / Monolit, 2017
Zdroj: Martin Polák/Centrum DOX

Vedle jejich děl výstava nabízí také doprovodný program, například besedy s psychiatry nebo autorské čtení divadelní hry jedné z účastnic experimentu, dramatičky Lenky Lagronové. Za Horizont událostí lze v DOX dohlédnout do 11. září.