Na oba břehy Vltavy se na jeden den vrátil busking bez omezení

Pražské náplavky v neděli obsadili buskeři. Své umění předvedli zároveň na obou březích Vltavy, a to i přesto, že už déle než rok musí pouliční umělci dodržovat vyhlášku omezující veřejnou produkci v centru hlavního města.

Na sedmi místech se představilo několik desítek buskerů. Vedle hudebníků bavili kolemjdoucí v centru Prahy také divadelníci nebo výtvarníci se svými workshopy. Po více než roce se tak opět rozezněly oba břehy Vltavy naráz.

Zastupitelé hlavního města pouliční umění v centru omezili loni v březnu, kdy vešla v účinnost vyhláška, podle které smějí hudebníci hrát na levém břehu jen v lichých hodinách a na pravém pak jen v těch sudých. Na některých místech pak hudební produkci zakázala zcela. „Omezení je hodně, nicméně vycházeli jsme vstříc požadavkům občanů, kteří na Praze 1 žijí a pracují,“ vysvětlila tehdy primátorka Adriana Krnáčová.

Zajímavá místa pro umění

„Praha opravdu buskerům otevřená není,“ domnívá se jeden z účastníků nedělní akce, hudebník Tomáš J. Holý. „Na místech, kde by to bylo možné, jsou suvenýrshopy, které hrajou nahlas do ulice. V Praze teď nevystupuju skoro nikde, protože se zesilovačem se dá hrát jenom mimo památkovou zónu, tedy na Andělu, a na Andělu kvůli tomu vznikl hrozný přetlak.“

Buskeři obsadili na jeden den oba břehy Vltavy (zdroj: ČT24)

Jednodenní festival zorganizoval provozovatel a správce pražských náplavek k zahájení buskingové sezony na náplavkách. „Chtěli jsme ukázat, že náplavky nejsou jen Rašínovo a Hořejší nábřeží, ale že skýtají spoustu jiných zákoutí a zajímavá místa pro umění a hudbu,“ uvedla za organizátory Monika Švarcová. Aby mohli organizátoři akci uspořádat, museli získat speciální povolení, které jim umožnilo některá pravidla vyhlášky porušit.