Osmnáctiletý český klavírista hraje po celém světě. Nyní vystoupí v Carnegie Hall

Osmnáctiletý český klavírista zahraje v Carnegie Hall (zdroj: ČT24)

Teprve osmnáctiletý klavírista Matyáš Novák z Hradce Králové dosáhl prestižní další mety. Vyhrál jednu z kategorií klavírní soutěže Alexander and Buono International, kterou pořádají operní zpěvák Barry Alexander a klavírista Cosmo Buono. Talentovaný český muzikant si díky tomu zahraje na koncertě vítězů v legendární newyorské Carnegie Hall. Matyáš Novák bude na koncertě jediným Evropanem.

„Všichni hudebníci se touží podívat alespoň před tu budovu. Takže je to určitě splnění snu,“ říká mladý klavírista o koncertu v sále newyorské Carnegie Hall, který se uskuteční 21. května. Novák je v současné době studentem gymnázia v Hradci Králové, pardubické konzervatoře a věhlasné klavírní akademie Incontri col Maestro v italské Imole.

Pro newyorské posluchače si připravuje Danteho sonátu od Franze Liszta. „Je v ní mnoho nálad, citů a je samozřejmě velice technicky náročná, jako vlastně každá Lisztova kompozice,“ říká klavírista.

Matyáš je vítězem mnoha klavírních soutěží po celé Evropě. Každoročně odehraje několik desítek sólových recitálů nejen v Česku, ale i v zahraničí. Své umění již představil v Německu, Rakousku, Polsku, Španělsku nebo v Číně. „Je úžasné vidět, když Matyáš dělá něco, co ho baví, co mu přináší potěšení a co ho snad jednou bude živit,“ dodává jeho otec Ivan.

„Zrovna nedávno se mi stalo, že po koncertě za mnou přišel skladník, který v životě vážnou hudbu neposlouchal, a řekl mi, že se stal novým fanouškem vážné hudby. Takže si myslím, že tohle je opravdu úděl umělců,“ uvažuje mladý hudebník. Kromě toho, že je Matyáš Novák všestranným umělcem a vyhledávaným komorním hráčem, je také velkým milovníkem železniční dopravy a nadšeným chovatelem drůbeže.