Pavel Šporcl po boku Suka a Hudečka. Modré housle hrají v Carnegie Hall

Český houslista Pavel Šporcl v sobotu vystupil ve slavné newyorské Carnegie Hall. V hlavním sále prestižní americké hudební scény hráli v posledním půlstoletí jen dva čeští housloví sólisti, Josef Suk a Václav Hudeček. Šporcl sice v New Yorku hraje na své typické modré housle, ale oblíbený šátek tentokrát vynechal.

Jako student hrával Šporcl v newyorských ulicích. U vchodu do zřejmě nejslavnějšího sálu na světě prý uplatil ostrahu, aby ho pustila na koncert. Dnes vstupuje stejnými dveřmi, ale poprvé jako někdo, na koho naopak potlesk čeká. Americký sen v českém podání se splnil po dvou letech příprav. Carnegie Hall pečlivě vybírá, koho na své podium pustí.

Carnegie Hall je vrchol vrcholů

„Hrát v Carnegie Hall s americkým orchestrem před americkým publikem je vrchol vrcholů. Na druhou stranu, jak dobře víme, dostat se někam je vlastně jednoduché, ale udržet se tam je daleko těžší,“ říká Šporcl.

Pavel Šporcl hraje v Carnegie Hall (zdroj: ČT24)

Hraje sice na své typické modré housle, ale oblíbený šátek vynechal. „Myslím si, že modré housle jsou natolik viditelné, že šátek není nutný,“ směje se hudebník, který se snaží hledat nový přístup k tradičním věcem a přiblížit klasickou hudbu co nejširšímu okruhu posluchačů.

Šporcl v New Yorku hraje Mendelssohnův Houslový koncert, orchestr New England Symphonic Ensemble vede dirigent Giuseppe Lanzetta.

Českých stop v Carnegie Hall je v poslední době více než jen ta Šporclova. V listopadu 2014 taktéž v hlavním sále koncertovala Česká filharmonie a za měsíc tu vystoupí klavíristka Veronika Bohmová, shodou okolností se stejným orchestrem jako teď Pavel Šporcl.

Platinové zásluhy o stát

Pavel Šporcl patří mezi nejúspěšnější české muzikanty. V říjnu převzal státní vyznamenání za zásluhy v oblasti umění. Na konci ledna v Praze převzal platinovou desku Supraphonu za prodej desky Bach: Sonáty a partity, které vydal loni na podzim. Obdržel i zlatou desku za prodej výběrového alba Zlatá kolekce.

„Takové ocenění jako platinová deska je v dnešní době obrovský úspěch,“ komentuje to Šporcl. „CD se v dnešní době tolik neprodávají, alespoň ne tolik co dřív, a dostat platinovou desku za takový repertoár, to nikdo nečekal.“ Před Vánoci by chtěl vydat další album, na kterém po svém upraví slavné české i zahraniční koledy.

Na housle začal hrát v pěti letech. Vystudoval Pražskou konzervatoř a hudební fakultu AMU, od roku 2011 se věnuje pedagogické činnosti. Na svém kontě má celkem 15 alb. Jeho repertoár zahrnuje 40 houslových koncertů, mnoho sonát a komorních děl.

Vedle stěžejní klasické hudby koncertuje i s jinými žánry: s cikánskou kapelou odehrál přes 250 vystoupení v mnoha zemích světa včetně Číny. Svými koncerty podporuje benefiční projekty několika nadací a neziskových organizací, je patronem SOS vesniček, Centra pěstounských rodin a Asociace Apla pomáhající lidem s autismem.