Filmová upoutávka týdne: Jak se rodí nezapomenutelné tóny filmové hudby

Hudba je zásadní součástí filmového zážitku, jelikož pomáhá definovat emocionální náladu scény. I když někteří tvůrci i diváci preferují spíše nenápadný podkres, který nemá rušit děj, jsou to právě silné melodie, které zanechávají stopu a žijí svým životem i potom, co film skončil. Dokumentarista Matt Schrader se ve své prvotině nazvané Score vydal tuto filmovou profesi zkoumat.

Upoutávka na Schraderův dokument ukazuje, že se mu podařilo získat výpovědi nejvýraznějších skladatelů filmové hudby. Své poví Hans Zimmer, který například dodal hřmotné tóny batmanovské trilogii Christophera Nolana, ale Oscara má díky animovanému filmu Lví král.

Z oscarových tvůrců natáčel Schrader i s Trentem Reznorem a Atticusem Rossem, kteří zvítězili se svými skladbami pro film The Social Network Davida Finchera, nebo s Rachel Portmanovou, která měla úspěch díky Emmě v polovině devadesátých let.

Na kameru promluvil i Danny Elfman, jehož hravé tóny souzní s bizarními filmy Tima Burtona, takže dodal hudbu pro patnáct burtonových snímků (bez započítání Ukradených Vánoc). Podle přehledu na IMDb pak v dokumentu vystupuje i Alexandre Desplat, Howard Shore, Harry Gregson-Williams, John Powell nebo Junkie XL.

Cesty hudby neopomenou ani Williamse

Schraderův snímek se zřejmě bude snažit nahlédnout na podstatu tvorby filmových soundtracků, jejich variace i spojovací momenty. Nahlíží do procesu vzniku i nahrávání a slavné skladby nechává zaznít. Na archivních záběrech se v traileru objevuje i legendární John Williams při vytváření melodie pro film E.T. - Mimozemšťan.

John Williams a Steven Spielberg
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Právě John Williams se počítá mezi nejuznávanější a nejoceňovanější lidi z tohoto oboru. Jenom na Oscara byl nominován už padesátkrát, z toho pět nominací proměnil ve zlatou sošku.

Přestože letos oslavil pětaosmdesáté narozeniny, ve své práci nepolevuje, jenom za rok 2011 se do nominace na Oscara dostal hned se dvěma soundtracky, které přichystal pro filmy Stevena Spielberga - Válečný kůň a Tintinova dobrodružství. V nejbližší době jeho nápady rozezní osmou epizodu Star Wars s podtitulem Poslední z Jediů.