Frankenweenie žije – kapesníky s sebou

Režisér Tim Burton si již vydobyl takové renomé v oblasti animovaného filmu, že si může dovolit natočit snímek, který není snadné někam zařadit. Jeho poslední dílo Frankenweenie (v Čechách vpuštěn do distribuce s nadbytečným dodatkem Domácí mazlíček) není jednoznačně určen dětskému divákovi a z „dospěláků“ si ho pravděpodobně vybere jen určitá sorta filmových fajnšmekrů.

Frankenweenie je bytostně autorský film, který nese výraznou pečeť vytříbeného tvůrce. Osobitý rukopis je zřejmý od námětu, který vyšel z vlastní zkušenosti a vzpomínek režiséra: „Měl jsem velmi silný vztah s rafanem, kterého jsme pojmenovali Pepe. Podobně jako první láska to bylo velmi silné. Věděli jsme, že kvůli nemoci nebude žít příliš dlouho, ale nakonec se dožil slušného věku,“ přiznal v rozhovoru pro agenturu Reuters Burton, přes výtvarné zpracování až po originální filmařské pojetí, jež s vtipem a nadsázkou odkazuje na celou škálu slavných hororových snímků, počínaje Frankensteinem a nejen Godzillou konče.

  • Frankenweenie: Domácí mazlíček zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4257/425630.jpg
  • Frankenweenie: Domácí mazlíček zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4257/425629.jpg
  • Frankenweenie: Domácí mazlíček zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4257/425625.jpg
  • Frankenweenie: Domácí mazlíček zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4257/425622.jpg

Že se jedná spíše o umělecké dílo než o rádoby komerční biják, dokazuje i to, že se tvůrce nenechal zlákat nejnovějšími technickými vymoženostmi, jež práci na loutkovém filmu mohou usnadnit, ale drží se klasické animace, kterou ovšem zdárně podtrhuje mistrně pojatá technika 3D (příšerky vám hororově skočí do ksichtu, pochopitelně v těch nejméně očekávaných chvílích, že opravdu máte tendenci ucuknout a ztratit se z jejich dráhy).

Nicméně přes občasné parodické a humorné filmové odkazy na různé sci-fi, horory, thrillery apod. se jedná o nostalgicky smutný příběh, který poctivě dojímá, ale bohužel také až tak moc nepobaví, což by pro úspěch takto náročného a osobitého filmu bylo jistě divácky přínosnější. Ovšem v nekonečné řadě komerčně vypočítavých animovaných snímků je skoro zázrak vznik filmu s uměleckými ambicemi a nezbývá než za to Disney studiu poděkovat, jakož i ocenit tvůrčí neústupnost Tima Burtona.

Frankenweenie: Domácí mazlíček - Animovaný / Komedie / Horor / Sci-Fi

USA, 2012, 87 min. Režie: Tim Burton. Hudba: Danny Elfman. Hrají: Winona Ryder, Catherine O'Hara, Atticus Shaffer, Martin Landau, Martin Short, Christopher Lee, Conchata Ferrell, Tom Kenny, Charlie Tahan, James Hiroyuki Liao.

Distribuce: Falcon, česká premiéra 3. ledna 2013.