Jak hrál Mišík pod SSM. Festival Pezinok 1976 zpřítomňují fotografie

Oficiální název zněl Koncerty mladosti, přesto mu nikdo neřekl jinak než československý Woodstock. Na festivalu pod širým nebem v západoslovenském Pezinku vystoupil v roce 1976 třeba Vladimír Mišík nebo Vlastimil Třešňák. Vystupující hudebníky i festivalovou atmosféru zachytil tehdy fotograf Jaroslav Prokop. Jeho snímky připomínají památný koncert na výstavě v pražské Leica Gallery.

Festival se podařilo uspořádat Ladislavu Snopkovi, později porevolučnímu ministrovi kultury. Na oficiální akci Socialistického svazu mládeže se sešli muzikanti i posluchači, kteří nepatřili zrovna k přátelům komunistického režimu.

„Občas i povolené akce byly uprostřed přerušené a zakázané, tak jsme pořád očekávali, jestli nepřijdou policajti,“ vzpomíná na festival Jaroslav Prokop. Nepřišli. Státní orgány akci povolily dokonce i o rok později. Tehdy ale už naposledy, pomyslný třetí ročník se uskutečnil až o čtyřicet let později.

Na tom prvním v Pezinku vystoupili Vladimír Merta, Vlasta Třešňák, Modus s Marikou Gombitovou, Jaroslav Hutka nebo Vladimír Mišík s kapelou ETC… Mišík se před objektiv Jaroslava Prokopa dostal už o několik měsíců dřív, když připravoval první album. „Tak jsem se dostal do světa polopovolené hudby,“ podotýká fotograf. Od té doby vytvořil řadu dalších přebalů desek, například pro Petra Kalandru nebo kapelu Hudba Praha.

V Pezinku přitom Jaroslava Prokopa slavné tváře zas tolik nezajímaly, zachytil i řadu bezejmenných hudebních nadšenců. Portrét jednoho festivalu, který vytvořil, si mohou návštěvníci v Leica Gallery prohlížet do 18. června.

Pezinok 1976 na fotografiích Jaroslava Prokopa (zdroj: ČT24)