Kontrola v Národní galerii poběží celý březen

Události ČT: Kontrola z ministerstva poběží v Národní galerii měsíc (zdroj: ČT24)

V Národní galerii se rozjela kontrola ministerstva kultury, kterou tam šéf resortu Daniel Herman poslal po sporech s bezpečnostní agenturou, kvůli kterým došlo k dočasnému uzavření sbírek. Návštěvníci mezi sochy a obrazy nemohli minulý víkend. Na bezproblémový chod od pondělí dohlíží dvě nové agentury. Kontrola poběží celý březen.

„V rámci kontroly bude prověřeno uzavření rámcové smlouvy se společností ABAS, uzavření prováděcí smlouvy s Národní galerií v Praze, plnění citovaných smluv a všechny jednotlivé kroky smluvních stran v souvislosti s plněním smluvní zakázky,“ popsala obsah kontroly mluvčí ministerstva Simona Cigánková.

NG musela minulý víkend uzavřít všechny své budovy kvůli sporům s agenturou ABAS IPS Management, která hlídala budovy i umělecká díla. Ta galerii vypověděla smlouvu údajně na základě nezaplacených faktur, nejméně za 6 milionů korun.

Dvě agentury zabezpečí galerii maximálně na rok

Nynější dohoda se společnostmi G4S a Indus je uzavřena na rok, během kterého galerie vypíše výběrové řízení. Podle prokuristky ABAS Vladimiry Popardowské se pod hlavičku obou firem přesunulo až 70 procent lidí, kteří galerii obsluhovali dříve jako zaměstnanci ABAS. „Kvalita našich lidí asi nebyla tak hrozná,“ dodala na konci února.

Nejvíce pracovníků se vystřídalo v roli kustodů

Ředitel sekce komunikace a marketingu Národní galerie Petr Kaiser přechod pracovníků pod nové agentury potvrzuje. „Zejména v těch profesionálních funkcích, jako jsou například monitoringy různých zabezpečovacích systémů, pro nás lidé pracují dlouhodobě,“ vysvětlil.

Nejvíce lidí se vyměnilo v řadách takzvaných kustodů, což jsou pracovníci bezpečnostní agentury, kteří se pohybují přímo mezi návštěvníky. Důvodem byly případy nevhodného jednání vůči návštěvníkům, podotýká mluvčí galerie.