David Bowie je podle Brit Awards stále (Black)star

Podle očekávání kraloval britským hudebním cenám Brit Awards David Bowie. Vyhlášen byl nejlepším britským sólovým interpretem a jeho album Blackstar, které vyšlo pouze několik dní před Bowieho smrtí, se stalo deskou roku.

Bowie, který zemřel v lednu loňského roku, byl vyhlášen nejlepším britským sólovým interpretem. Jeho album Blackstar (přečtěte si recenzi), které vyšlo pouze několik dní před Bowieho smrtí, se stalo nejlepší britskou deskou.

Ocenění za Bowieho, který zemřel v lednu loňského roku, převzal herec Michael C. Hall. Ten je hvězdou divadelního muzikálu Lazarus inspirovaného písněmi Davida Bowieho. Během slavnostního večera se vzpomínalo i na další hudební osobnost, která loni odešla do hudebního nebe – George Michaela. Jeho skladbu zazpívala kapela Coldplay.

Dvě ceny patří také zpěvákovi Rory Grahamovi, který si říká Rag'n'Bone Man. Označen byl za objev roku a ocenění získal také od britských kritiků. „To, že jsem tady, je důkazem toho, že posledních deset let nebylo promarněných. Hodně jsem toho obětoval během té doby. A lidé, co mě znají, ví, že jsem pracoval opravdu tvrdě,“ okomentoval svůj úspěch zpěvák.

Brit Awards za rok 2016: The 1975 (nejlepší kapela)
Zdroj: ČTK/PA/Ian West

Kapela The 1975 kvůli Brit Awards posunula svůj pražský koncert – a ne zbytečně. V červnu v Praze vystoupí jako současná nejlepší britská skupina. Nejlepší zpěvačkou je Skotka Emeli Sandé, která loni zaujala deskou Long Live the Angels. Nejlepším britským singlem loňského roku se stala píseň Shout out to my ex od dívčí skupiny Little Mix.

Brit Awards se vyhlašovaly celkem ve třinácti kategoriích. Ceny se rozdávaly i zahraničním interpretům. Nejlepší zpěvačkou a zpěvákem se stali Američanka Beyoncé a Kanaďan Drake.

Brit Awards ovládl David Bowie (zdroj: ČT24)