V 53 letech zemřel britský zpěvák George Michael, autor hitu Last Christmas

Události: Slavný zpěvák George Michael je po smrti (zdroj: ČT24)

Zemřel zpěvák George Michael, sdělila stanice BBC s odvoláním na jeho vydavatele. Britské hvězdě, která měla řadu celosvětových hitů v 80. letech se skupinou Wham! i při pozdější sólové dráze, bylo 53 let. Podle zpěvákova manažera Michaela Lippmana byl příčinou náhlého úmrtí infarkt.

„S velkým smutkem můžeme potvrdit, že náš milovaný syn, bratr a přítel George pokojně zemřel doma o vánočních svátcích. Rodina si přeje, aby se respektovalo její soukromí v této těžké chvíli. Zatím nebude žádný další komentář,“ uvedlo v prohlášení hudební vydavatelství. Zpěvák zemřel v Goringu v anglickém hrabství Oxfordshire.

Zemřel britský zpěvák George Michael (zdroj: ČT24)

Podle umělecké agentky Cindi Bergerové, která o úmrtí informovala jako první, nebyl zpěvák nyní nemocný. „V této fázi se smrt bere jako nevysvětlená, ale nikoli podezřelá. Dokud se neprovede pitva, nebudou ze strany policie žádné další informace,“ uvedla podle BBC policie. Podle agentury AP to řekla před sdělením Lippmana, že Michael zemřel na infarkt.

Krátce po oznámení vzdalo zpěvákovi hold na sociálních sítích mnoho osobností. „Jsem hluboce šokován. Ztratil jsem drahého přítele, nejhodnějšího a velkorysého. Byl také skvělý umělec,“ napsal britský zpěvák Elton John.

„Nemohu tomu uvěřit. Ohromný zpěvák a milý člověk. Byl moc mladý na to, aby odešel,“ uvedl kanadský rocker Bryan Adams. „Sbohem můj příteli! Opustil nás další velký umělec,“ uvedla americká zpěvačka Madonna v narážce na letošní úmrtí Davida Bowieho, Prince, Leonarda Cohena a řady dalších hudebních hvězd

Michael, který po světě prodal více než 100 milionů alb, měl v posledních letech množství zdravotních problémů, byl několikrát hospitalizován. V roce 2011 strávil několik týdnů v rakouské nemocnici s vážným zápalem plic. Onemocněl tehdy uprostřed svého evropského turné, a dokonce upadl na tři týdny do komatu.

Zkušenost s akutní nemocí zpěváka inspirovala k napsání singlu White Light (Bílé světlo), který zazpíval v roce 2012 na závěrečném ceremoniálu letních olympijských her v Londýně.  

Do vod showbyznysu se George Michael vrhl už na střední škole s kapelou The Executive. Pravou hvězdnou dráhu ale zahájil ve dvaceti, když s někdejším spolužákem Andrewem Ridgeleym založil duo Wham!, které tryskem zamířilo na špice hitparád. Mezi jejich největší hity patří skladby jako Wake Me Up Before You Go-Go nebo vánoční Last Christmas. 

Wham! slavili obrovské úspěchy, prodávali desky, získali ocenění Brit Award pro nejlepší skupinu roku a měli za sebou úspěšné světové turné. Michael ale pošilhával po sólové kariéře. První singl Careless Whisper vydal už v roce 1984. Začátkem roku 1986 se proto Wham! rozhodli v nejlepším skončit. Na jejich rozlučkový koncert na stadionu ve Wembley v červnu 1986 přišlo na 80 000 fanoušků.

Po Michaelově nejúspěšnějším debutovém albu Faith (1987), jehož se prodalo přes 20 milionů kusů, přišla v roce 1990 druhá kolekce Listen Without Prejudice, Vol. 1. Spory a soudy s vydavatelskou společností Sony pak ale zavinily, že umělec šest let nevydal řadovou desku. 

Michael později prohlásil, že kontrakt se Sony byl pro něj doslova „hudební otroctví“. Z područí japonského giganta ho až v roce 1995 vykoupil David Geffen z DreamWorks spolu s firmou Virgin Records. Úspěch zaznamenaly i jeho desky Older (1996), Songs From The Last Century (1999) a Patience (2004).

Dvě ceny Grammy

Michael, který v roce 1998 veřejně odhalil svou homosexualitu, vydal poslední album v roce 2014. Tehdejší kolekce písní nazvaná Symphonica se v Británii stala zlatou deskou. Za svou třicetiletou dráhu ale získal celou řadu hudebních ocenění včetně tří Brit Awards nebo dvou cen Grammy.

V Česku vystoupil George Michael dvakrát v roce 2011. Nejprve v srpnu v beznadějně vyprodané Státní opeře Praha a poté v listopadu v O2 aréně. „Praho, jsi zatraceně úžasná,“ děkoval tehdy nadšenému publiku zpěvák, který jednu skladbu věnoval speciálně české metropoli.

Drogové skandály

Zpěvák ale proslul i skandály spojenými s užíváním drog. V roce 2007 přišel na dva roky o řidičský průkaz a byl odsouzen ke 100 hodinám veřejných prací. Tehdy tvrdil, že ostatní muži žárlí na jeho bezstarostný životní styl a hází mu klacky pod nohy: „Jsem gay, kouřím trávu a žiju si díky svému talentu přesně tak, jak chci. Představuji ideál, jehož se ostatní museli vzdát, a to mi mají za zlé. Zvláště muži.“

Pod vlivem omamných látek byl i v červenci 2010, kdy se svým vozem naboural do jednoho z obchodů v Londýně. Policie ho našla na místě činu a poslala ho na osm týdnů do vězení.